EU lanserar gemensam brandbekämpning – Sverige bidrar med sex helikoptrar

Skogsbrand. Arkivbild. Bild: HBL-arkiv

Extrema väderförhållanden under de senaste åren har satt press på medlemsländerna att kunna hjälpa varandra.

EU inför en brandbekämpningsflotta, RescEU, med sju flygplan och sex helikoptrar, skriver kommissionen i ett pressmeddelande. Hittills har samarbetet byggt på frivilliga bidrag, men nu bygger EU en egen reservkapacitet.

I början består flottan av två flygplan från Kroatien, två från Italien, två från Spanien, ett från Frankrike och sex helikoptrar från Sverige. EU-kommissionen ökar också katastrofberedskapen för nästa skogsbrandssäsong genom bland annat EU:s satellitsystem Copernicus och fältövningar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning