EU-länder ökar brexitpressen på May

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att ett brexitavtal måste nås senast i oktober.Bild: TT/AP/Mike Corder

Tålamodet tryter hos allt fler EU-länder med den långsamma brittiska takten i förhandlingarna om brexit.Theresa May lovar mer besked nästa vecka.

– Båda sidor är väldigt ivriga att fortsätta arbetet i snabbare takt, hävdar den brittiska premiärministern på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

Framför allt från EU:s sida suckas det annars rejält över att viktiga bitar i brexitförhandlingarna fortfarande inte finns på plats. Redan när diskussionerna inleddes i fjol konstaterades att en uppgörelse måste vara klar i oktober 2018 för att allt ska hinnas med i tid till det brittiska utträdet den 29 mars nästa år. Till oktober återstår nu bara fyra månader.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte manar på.

– Jag tappar inte tålamodet, men tiden blir allt knappare för att nå en lösning. Jag vet att det är svårt för henne (May) att enas med sin regering och i parlamentet, men det måste hon, säger Rutte.

May har emellertid redan lovat att svara inom kort.

– Vi ska samla regeringen nästa vecka och sedan publicera en vitbok som lägger fram i mer detaljer vilken typ av starkt partnerskap som Storbritannien vill se med EU, säger May i Bryssel.

Vid veckans toppmöte ska May ge en genomgång av läget från sitt håll, innan de kvarstannande 27 EU-ledarna på egen hand diskuterar situationen.

Flera har på senare tid allt oftare talat om behovet av att förbereda sina länder på att förhandlingarna brakar samman.

– Om vi får en brexit utan uppgörelse – vilket är osannolikt men möjligt – så kommer Storbritannien att krascha ut ur tullunionen och den inre marknaden och kommer inte att kunna handla fritt med någon del av EU och förlorar tillgång till en marknad på 500 miljoner invånare. Det kräver att vi förbereder oss i hamnar och på flygplatser. Vi måste göra det, även om det är osannolikt, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar i Bryssel.

Läs också:

Brexit närmar sig, allt ännu öppet

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00