EU-kritik mot finska skattemyndigheten

Bild: Cata Portin

Källskyddet för journalister är enormt viktigt och en grundläggande förutsättning för grävande journalistik, säger Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP).

Att de finska skattemyndigheterna har krävt att få ta del av Yles material om de så kallade Panamapappren är mycket bekymmersamt.

– Att skattemyndigheten i det här fallet försöker tänja på källskyddet är mycket allvarligt i sig, men att skatteverket dessutom tycks agera på uppmaning från finansministeriet gör saken ännu mer problematisk. Den här typen av fall riskerar att urholka pressfriheten och skadar Finlands anseende utomlands. Jag räknar med att finansminister Orpo tar frågan på största allvar, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

Han sitter med i det utskott i Europaparlamentet som utreder de problem som Panamapappren avslöjade i våras. Utskottet sammanträdde till sitt första hörande på tisdagen. Också fem av de journalister som jobbat med Panamapappren deltog, och de finska skattemyndigheternas krav väckte stor uppmärksamhet på mötet.

Panamapappren avslöjade att Nordeas kontor i Luxemburg åren 2004–2014 ska ha grundat nästan 400 skatteparadisbolag i Panama och Brittiska Jungfruöarna.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning