EU kräver utredning av massdödandet i Sudan

Citat från den sudanesiska oppositionen klottrat på en vägg i huvudstaden Khartum efter oroligheterna den 3 juni då dussintals människor dödades. Bild: Hussein Malla/TT-AP

EU:s medlemsländer fördömer gemensamt attacken mot civila demonstranter i Sudan den 3 juni och vill ha ett omedelbart slut på allt våld mot civilbefolkningen.

"Alla brott och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna måste utredas på ett oberoende och öppet sätt och förövarna måste ställas till svars", förklaras i ett gemensamt uttalande efter måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

EU-länderna lägger hela ansvaret på den militära övergångsregimen och vill att den inleder omedelbara samtal med oppositionen om ett civilt övergångsstyre.

"Det sudanesiska folkets ambitioner kan bara mötas genom en ordnad, fredlig, inkluderande och civilt ledd övergång", heter det i EU-ländernas uttalande i Luxemburg.

Den 3 juni gick soldater till attack mot demonstranter i en stor sittprotest utanför arméns högkvarter i Khartum. Enligt läkarorganisationer som står nära oppositionen dödades omkring 120 personer, medan det enligt myndigheterna var över 60.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning