EU kräver utredning av massdödandet i Sudan

Citat från den sudanesiska oppositionen klottrat på en vägg i huvudstaden Khartum efter oroligheterna den 3 juni då dussintals människor dödades. Bild: Hussein Malla/TT-AP

EU:s medlemsländer fördömer gemensamt attacken mot civila demonstranter i Sudan den 3 juni och vill ha ett omedelbart slut på allt våld mot civilbefolkningen.

"Alla brott och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna måste utredas på ett oberoende och öppet sätt och förövarna måste ställas till svars", förklaras i ett gemensamt uttalande efter måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

EU-länderna lägger hela ansvaret på den militära övergångsregimen och vill att den inleder omedelbara samtal med oppositionen om ett civilt övergångsstyre.

"Det sudanesiska folkets ambitioner kan bara mötas genom en ordnad, fredlig, inkluderande och civilt ledd övergång", heter det i EU-ländernas uttalande i Luxemburg.

Den 3 juni gick soldater till attack mot demonstranter i en stor sittprotest utanför arméns högkvarter i Khartum. Enligt läkarorganisationer som står nära oppositionen dödades omkring 120 personer, medan det enligt myndigheterna var över 60.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46