EU köper mer coronavaccin av Biontech-Pfizer

Vaccinet som Biontech-Pfizer tillverkar förvaras i extremt kalla temperaturer. Arkivbild. Bild: Saul Loeb/Lehtikuva-AFP

EU dubblar sitt vaccininköp från tysk-amerikanska Biontech-Pfizer – och försvarar sig samtidigt mot kritiken om att handlat för lite. – Början är alltid svår, säger kommissionsbasen Ursula von der Leyen.

Efter att i höstas ha säkrat 300 miljoner doser från Biontech-Pfizer vill EU-kommissionen nu beställa ytterligare 300 miljoner doser av företagets coronavaccin.

– Vi måste vaccinera så många européer vi kan så fort som möjligt, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Av de nya doserna kommer 75 miljoner att levereras under andra kvartalet i år, medan de övriga kommer senare under året.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill dubbla vaccininköpet från tysk-amerikanska Biontech-Pfizer. Bild: Johanna Geron/Lehtikuva/AFP

"Bred portfölj"

Fredagens nyinköp kommer sedan EU-kommissionens vaccinstrategi kritiserats hårt av framför allt tyska politiker, som anser att EU – eller Tyskland på egen hand – borde ha skaffat sig en större andel av det tyskutvecklade vaccinet.

von der Leyen försvarar sig dock med att EU-kommissionen dels inte velat lägga "alla ägg i samma korg". När de första kontrakten skrevs i höstas var det långt ifrån givet vilket bolag som skulle leverera först.

– Vi har byggt upp en bred portfölj. Det var viktigt, för ingen kunde i somras veta vilket vaccin som först skulle godkännas, säger von der Leyen.

Dels gäller det också att tänka på andra.

– Det handlar inte bara om oss i Europa. Också de länder som inte har samma ekonomiska möjligheter behöver vår hjälp, betonar von der Leyen.

Dröjer till i höst

Totalt är EU-kommissionen nu uppe i avtal om 2,3 miljarder vaccindoser. Av dem kommer 760 miljoner från de två vaccin – Biontech-Pfizer och Moderna – som hittills godkänts av läkemedelsmyndigheten EMA.

EMA flaggar dessutom för att besked om Astra Zenecas covid-19-vaccin kan väntas inom några veckor.

Allt vaccin kommer dock av logistiska skäl inte att vara levererat förrän tidigast i höst, vilket olika EU-instanser flitigt upprepat.

– Jag förstår oron. Vi har alla fått nog av det här. Men produktion och fördelning av vaccin kan inte göras på en enda dag, sade António Costa, premiärminister i vårens ordförandeland Portugal, på en presskonferens i tisdags.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning