EU-kommissionen vill svartlista flygbolag och rederier som bidrar till att smuggla människor

Migranter från irakiska Kurdistan invid Belarusiska gränsen mot Polen. Bild: Wojtek Radwanski/AFP-Lehtikuva

Migrantlägret vid gränsen mot Belarus får EU att skramla med nya åtgärder. Flygbolag, rederier och andra transportörer riskerar svartlistning om de hjälper till vid smuggling av migranter och flyktingar.

EU-ländernas utrikesministrar har redan enats om att utvidga sina sanktioner mot Belarus till att även omfatta personer, organisationer och företag som utnyttjar migranter i politiska syften. Vilka som kommer att drabbas är ännu inte klart, mer än att de kommer att sättas upp på listan över personer som inte ska ges visum till EU och även ska få sina eventuella tillgångar i EU frysta.

Nu fyller EU-kommissionen på med att även föreslå ett helt nytt system där transportbolag ska kunna straffas för att bidra till eller underlätta smuggling av människor in i EU.

– Det är EU som helhet som utmanas. Det här är ingen migrationskris. Det här är en auktoritär regims försök att destabilisera sina demokratiska grannar, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet.

Stoppas från luftrum

Tanken är att EU-kommissionen ska få rätt att omedelbart slå till mot exempelvis flygbolag eller rederier, som i så fall kan stoppas från EU:s luftrum, hamnar och flygfält och dessutom få allehanda tillstånd och licenser indragna.

"För att skydda våra gränser och skydda folk så stänger vi ner Lukasjenkos otillåtna reserutt. Den hållbara rutten till Europa går på lagligt ordnade vägar, inte på stigar i skogen", säger inrikeskommissionär Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Hundra utflugna?

Från Belarus hävdas samtidigt att över 100 migranter som hade hoppats nå EU via Belarus nu har flugits ut ur landet.

"I går lämnade 118 personer Minsk flygplats", säger Aleksej Begun, migrationschef på inrikesdepartementet, till den statligt styrda nyhetsbyrån Belta på tisdagen.

Ytterligare en grupp ska flygas ut senare under tisdagen, enligt Begun. Han säger inget om vart migranterna är på väg, men uppger att flera länders ambassader – bland dem Syriens och Iraks – ordnar transporter för medborgare.

Under hösten har tusentals migranter samlats vid gränsen mellan Belarus och Polen. EU anklagar Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko för att iscensätta krisen och utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst, bland annat som hämnd för nya EU-sanktioner som infördes i somras.

Flera migranter uppges ha frusit ihjäl i skogsområdet vid gränsen.

EU-kommissionen föreslår på tisdagen att särskilda åtgärder ska kunna riktas mot transportbolag som används för att smuggla in migranter eller människor. Kommissionen vill få rätt att kunna:

* förhindra utökning och begränsa nuvarande omfattning av företagens deras verksamhet inne i EU

* dra in rätten att erbjuda transporttjänster från, i eller till EU

* dra in rätten att flyga över EU:s territorium

* dra in rätten att omtanka eller utföra reparationer inom EU

* dra in rätten att gå in i hamnar i EU

* dra in rätten att röra sig genom EU:s territorum

* dra in licenser och tillstånd som getts av EU för internationella transporter av passagerare.

Källa: EU-kommissionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning