EU-kommissionen vill avskaffa sommar- och normaltid

Mer än 80 procent av de som deltog i EU:s enkät på nätet vill skrota tidsomställningen under sommarhalvåret. Bild: Mostphotos

Det ska bli ett slut på att ställa om klockorna två gånger om året. Det anser många EU-medborgare, och nu också EU-kommissionen.

EU-kommissionen kommer att uppmana medlemsstaterna att sluta ställa om klockorna under vår och höst. Det säger kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Vi genomförde en omröstning, miljoner deltog och anser att i framtiden bör sommartid råda året runt, säger Juncker i en intervju med det tyska mediebolaget ZDF, och syftar på en rådgivande enkät som kommissionen gjort via internet.

– Och det är vad som kommer att ske, tillägger Juncker.

Enligt STT kommer kommissionen dock inte i det här skedet ta ställning till om det är sommar- eller normaltid som ska slopas.

Av de 4,6 miljoner personer som svarade på EU:s enkät ville mer än 80 procent skrota tidsomställningen under sommarhalvåret. Enkäten pågick under sommaren och avslutades för två veckor sedan. Majoriteten av dem som deltog var tyskar.

I vintras antog Europaparlamentet en resolution som uppmanade kommissionen att utreda den återkommande tidsomställningen. I Finland har ett medborgarinitiativ för att slopa tidsomställningarna samlat över 70 000 underskrifter, men eftersom tidsomställningen bygger på ett EU-direktiv är det ingenting som vår riksdag kan besluta om.

Det var Finlands initiativ som fick upp saken på EU-agendan, och EU-kommissionen att samla in åsikter av allmänheten. Rusningen fick webbsidan att krascha då formuläret lanserades. Tills vidare har det officiella stödet från andra länder ändå varit blygsamt.

"Onödig reglering"

Det nuvarande direktivet från år 2001 anger inte tidszonerna, utan bara att klockan ställs fram med 60 minuter jämfört med resten av året den sista söndagen i mars och tillbaka igen den sista söndagen i oktober.

Ett slut på tidsomställningen har fått ett brett stöd av finländska EU-parlamentariker. EU-parlamentarikern Heidi Hautala (Gröna), som tog upp saken redan 2014, hurrar för kommissionens beslut.

– Härligt att europeiska kommissionen ändrat uppfattning! Ännu år 2015 konstaterade kommissionen överlägset att den bara behandlar stora frågor, dit en omställning av klockorna inte hörde, säger Hautala i ett pressmeddelande.

Enligt Hautala är det hög tid på att tidsomställningen slopas som en helt onödig reglering.

– Slutresultatet av de studier som gjorts om tidsomställningarna är klart: det är ingen nytta med omställningarna, men det finns gott om nackdelar.

EU-kommissionen fattade beslut om saken på fredagen, och kommer att presentera ett förslag inom kort. Efter det får Europaparlamentet och ministerrådet ta itu med frågan.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning