EU-kommissionen vill att finansiering för gränsöverskridande regionprojekt ska gälla endast landgränser – "Finland är en ö i EU"

Finland är en ö i EU, enligt europaparlamentariker Elsi Katainen (C). Bild: TUBS/Wikimedia Commons

Europaparlamentarikerna Nils Torvalds (SFP/ALDE) och Elsi Katainen (C/ALDE) försöker stoppa Europeiska kommissionens förslag, enligt vilket finansiering för regionernas gränsöverskridande projekt endast skulle gälla landgränser.

ALDE-politikerna i Europaparlamentet Nils Torvalds (SFP) och Elsi Katainen (C) anser att alla medlemsländer borde ha samma situation oberoende av hur deras gränser ser ut.

– Det är konstigt att kommissionen tänker att vi inte kan bygga betydande samarbeten även över havsgränser. Finland är en ö i EU. Det är just havet som förenar oss med andra EU-länder, säger Katainen i ett pressmeddelande.

Enligt kommissionens förslag saknar gränsregioner den infrastruktur som finns inom medlemsländer och därför klarar sig gränsregioner inte lika bra ekonomiskt. Därför vill kommissionen rikta regionalfinansiering (Interreg) just precis till landgränser.

– Det gränsöverskridande samarbetet vid sjögränser kommer att ingå i den utvidgade komponenten för "transnationellt samarbete och havssamarbete", står det i förslaget.

Enligt Nils Torvalds skulle kommissionens förslag göra gränssamarbetet mer byråkratiskt.

– Vi försvarar till exempel samarbetet mellan Österbotten och svenska regioner, säger Torvalds per telefon till SPT.

Finns det mindre pengar i transnationellt samarbete och havssamarbete eller varför är det sämre?

– Transnationellt samarbete flyttar samarbetet till medlemsländerna, men vi vill hålla kvar det på en lägre nivå. Vi tror att det är bättre om regionerna får styra själv, eftersom de kan ha helt andra intressen än länderna, säger Torvalds.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39