EU-kommissionen kritiserar danska asylplaner

EU-kommissionen är kritisk till Danmarks planer på att flytta sitt asylsystem till ett tredje land utanför Europa. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

EU-kommissionen riktar kritik mot Danmarks planer på att flytta sin asylprocess till ett tredje land utanför Europa.– Extern behandling av asylansökningar väcker grundläggande frågor både vad gäller tillgång till asylprocedurer och effektivt skydd, säger kommissionstalesmannen Adalbert Jahnz.

– Det är inte möjligt under nuvarande EU-regler, eller i linje med det förslag som EU-kommissionen lagt om en ny pakt för migration och asyl, säger kommissionstalesmannen Adalbert Jahnz på en pressbriefing i EU-kommissionen.

Danskarna har dock ett undantag på rättsområdet, vilket gör att det i nuläget är oklart vad kommissionen kan göra.

– När det gäller det rent juridiska måste vi analysera det här på djupet. Som ni vet finns en situation där Danmark har ett undantag på asyl- och migrationsområdet, vilket gör att vi inte kan svara omedelbart just nu, säger Adalbert Jahnz.

Folketinget röstade under torsdagen ja till den socialdemokratiska regeringens förslag om att göra det möjligt att flytta asylsökande till ett land utanför Europa. Ännu finns inget avtal med något annat land som ska husera det danska mottagandecentret, men enligt danska medier ska regeringen ha fört dialoger med Rwanda, Egypten, Tunisien och Etiopien.

Enligt integrations- och invandringsministern Mattias Tesfaye (S) syftar lagförslaget i ett första läge till att skapa ett juridiskt utrymme för ett nytt asylsystem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning