EU-kommissionen: "Inget hinder för distansförsäljning av alkohol på nätet"

Bild: HBL/Arkiv/Cata Portin

Folkhälsoaspekten är inte ett godtagbart skäl att förbjuda distansförsäljning av alkohol. I stället föreslår EU-kommissionen utdelningsställen för alkoholdrycker som köps från näthandeln.

Social - och hälsovårdsministeriet har utarbetat ett lagförslag som går ut på att förbjuda distansförsäljning av alkohol för produkter med en alkoholprocent som överskrider 2,8 procent. Enligt EU-kommissionen betyder det att Alkos näthandel och utländska näthandlare behandlas orättvist. Redan nu är det möjligt att köper drycker via Alkos näthandel och hämta ut dryckerna i en livsmedelsaffär. Alkos utdelningsställen fungerar med regionförvaltningsverkets tillstånd. Kommissionen föreslår att Finland grundar egna utdelningspunkter för alkoholinköp från näthandlare.

Alkohol och distansförsäljning

Med distansförsäljning av alkohol avses då en privatperson köper alkohol från en näthandel i ett annat EU-land där försäljaren sköter transporten.

För skatten står försäljaren.

Om köparen själv står för transporten är det fråga om distansköp och då står köparen för skatterna.

– Det skulle betyda att utländska försäljare fritt kan sälja alkoholdrycker till Finland om de arrangerar utdelningen till exempel i matbutiker, bensinmackar eller kiosker, säger regeringsrådet Ismo Tuominen på Social- och hälsovårdsministeriet till hs.fi.

Bland riksdagsledamöterna går åsikterna isär om distansförsäljningen. Samlingspartiets riksdagsledamöter Sinuhe Wallinheimo och Jaana Pelkonen välkomnar EU-kommissionens utlåtande.

– EU:s uppgift är att se till att varor rör sig obehindrat mellan olika länder. Ett förbud mot distansförsäljning strider mot EU-regler. Det har vi vetat en längre tid, säger Pelkonen.

Familje - och omsorgsminister Annika Saarikko (Centern) vill inte spekulera i vad EU-kommissionens utlåtande får för konsekvenser för lagförslaget. När den nya alkohollagen stiftades i fjol lämnades distansförsäljningen bort. Riksdagens förutsatte ändå att regeringen klargör spelreglerna för distansförsäljning. Andelen alkohol som importeras till Finland utgör bara 1–2 procent av helhetskonsumtionen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39