EU-kommissionen: Inget behov av Nord Stream 2

Gasrör i Hangö hamn. Bild: Arkivbild/Kristoffer Nöjd

EU-kommissionen ser inget behov av ett projekt som är så stort som det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

Det skriver kommissionen till den svenska och danska regeringen och vill ha mandat från EU-länderna att förhandla med Ryssland.

– Det har varit en stående synpunkt att kommissionen borde vara mer aktiv i frågan och kommissionen blir det nu. Det är väl kontentan av svaret, säger Sveriges energiminister Ibrahim Baylan (S).

Han syftar på det brev som han och danske kollegan Lars Christian Lilleholt nu har fått från EU-kommissionären med ansvar för energifrågor, Maros Sefcovic.

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Huvudägare är ryska Gazprom, som i sin tur ägs av ryska staten.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas. (FNB–TT)

Baylan och Lilleholt begärde för några månader sedan, i ett brev till Sefcovic, att kommissionen ska syna projektet i sömmarna och bedöma vad det innebär för EU:s energipolitik. Sefcovic svarar att kommissionen har inlett en dialog om projektet med Tyskland, där gasledningen ska möta land efter sträckningen genom Östersjön från Ryssland.

Begära mandat

Kommissionären skriver att han ska begära ett mandat för förhandlingar med Ryssland från EU:s medlemsländer, förhandlingar där frågor om miljö, upphandlings- och konkurrensregler och statsstöd ska bevakas.

– Det brukar ju vara så när man kommer upp i ministerrådet att det kan finnas olika synpunkter. Men jag hoppas och tror att kommissionen kan få det mandatet, säger Ibrahim Baylan, som träffade Sefcovic i Stockholm på torsdagen.

Mot EU:s energipolitik

Enligt kommissionen kan det inte vara rysk lag som ska gälla. Den anser att en särskild lagstiftning, med rötter i EU-lag, måste till för att reglera sådant som prissättning och tillgång för tredje part i Nord Stream 2.

Sefcovic skriver i brevet att kommissionen ifrågasatt projektet eftersom det går på tvärs med målen i EU:s energipolitik – det ger inte tillgång till fler energikällor eller leverantörer, en redan stark aktör (Ryssland) kan i och med gasledningen ytterligare skärpa sin dominans på den europeiska gasmarknaden och energileveranserna koncentreras än mer till en kanal.

Men det finns inte mycket som talar för att kommissionen ska säga slutligt nej till Nord Stream 2, enligt Ibrahim Baylan.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning