EU kallar hem EU-ambassadör från Moskva som reaktion på nervgiftsattacken

Tysklands Angela Merkel möter journalister under EU-toppmötet i Bryssel. Hon hör till dem som stött brittiska Theresa Mays krav på en skärpt formulering riktad mot Ryssland. Bild: EPA/JULIEN WARNAND

EU fördömer nervgiftsattacken på brittisk mark och pekar ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarig. EU:s ambassadör kallas hem från Moskva och flera medlemsstater överväger att utvisa ryska diplomater.

Det var efter en lång diskussion på EU-toppmötet i Bryssel på torsdagskvällen som ledarna kunde enas om ett uttalande om nervgiftsattacken mot den avhoppade ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

De sluter upp bakom Storbritanniens bedömning att det är högst sannolikt Ryssland som är ansvarigt. Attacken fördöms i "starkast möjliga termer" och användandet av nervgas anses utgöra "ett säkerhetshot mot oss alla".

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där deras hälsotillstånd fortfarande betecknas som kritiskt.

Enligt brittiska läkare kan de bland annat ha drabbats av hjärnskador. Även den första polisen som hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har nu fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien.

2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Formuleringarna är en skärpning jämfört med vad EU:s utrikesministrar enades om i måndags. Skärpningen kom till efter att den brittiska premiärministern Theresa May för EU-ledarna beskrivit hur allvarligt hon ser på situationen.

– Ryssland har utfört en skamlös och hänsynslös attack mot Storbritannien, genom mordförsök på två personer i Salisbury, sade May till journalister på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

– Den här händelsen är en del i ett mönster av ryska aggressioner mot Europa.

Tvekan fanns

Redan innan toppmötets början hade May fått stöd från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. Enligt AFP ville dock Grekland, Italien, Cypern och Österrike vattna ur formuleringarna i uttalandet, eftersom de vill behålla goda relationer med Ryssland.

Flera EU-länder överväger nu att följa efter Storbritannien och utvisa ryska diplomater. Diplomatkällor uppger för Financial Times att det åtminstone handlar om Frankrike, Polen och de tre baltiska staterna. Litauens president Dalia Grybauskaite har bekräftat att sådana tankar finns. Det är dock något som medlemsländerna själva ska ta beslut om, även om de kan komma att samordna sig.

Ryssland har förnekat allt ansvar för nervgiftsattacken den 4 mars.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning