EU: Kalakukko får vara avlång och laktosfri

Europeiska kommissionen har beslutat att godkänna att den traditionella finska rätten kalakukko får vara laktosfri och avlång. Bild: Mostphotos

Finlands ansökan om en ändring av Europeiska unionens produktspecifikation för rätten kalakukko har godkänts av Europeiska kommissionen.

Nu kan den traditionella finska rätten kalakukko även tillredas laktosfritt. Det slog Europeiska kommissionen fast tidigare i juni. Traditionell kalakukko är en rätt som består av ett skal av deg med fyllning av fisk och fläsk.

Kalakukko har varit namnskyddat i 20 år och Europeiska unionen (EU) klassar rätten som en garanterad traditionell specialitet. Nu har Europeiska kommissionen godkänt Finlands ansökan om en så kallad mindre ändring i EU:s produktspecifikation för kalakukko.

Den nya produktspecifikationen tillåter att laktosfritt smör eller margarin används i degen och fyllningen samt för penslingen av kalakukko. Efter ändringen är det också tillåtet att använda kornmjöl i degen.

Och inte nog med det: nu får en kalakukko dessutom vara avlång. Tidigare fastslog EU:s produktspecifikation att kalakukkon ska formas till en rund eller oval form. Efter ändringen är också en avlång form ett alternativ.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning