EU hotar med sanktioner efter paradisläckan – vill åt momsregler för lyxjakter

Bild: Emmanuel Dunand

EU-kommissionen hotar Storbritannien och Malta med "extremt tunga sanktioner" om de inte ändrar sina momsregler för lyxjakter och privatjetplan, som avslöjats genom den stora paradisläckan i veckan.

En del av de sätt som momsen hanteras på "har vi skäl att tro är suspekta", säger EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici till den franska tv-kanalen BFM TV.

Moscovici vände sig till såväl Malta som Storbritannien och ön Isle of Man, där många registrerar flygplan och på så viss slipper betala moms till olika EU-länder, för tre veckor sedan. Det skedde sedan reportrar som arbetade med den stora paradisläckan hade börjat ställa frågor till EU-kommissionen.

– Jag bad att reglerna skulle ändras. Annars inleder kommissionen en procedur som kan leda till extremt kraftiga sanktioner, säger Moscovici.

Formel 1-stjärna

EU-företrädare säger att Isle of Man, som är självstyrande men lyder under brittiska kronan, misstänks se till att de som köper privatjetplan slipper moms.

En av dem som påkommits med att utnyttja systemet är den brittiske fyrfaldige formel 1-stjärnan Lewis Hamilton, som fick tillbaka cirka 4 miljoner euro i moms på sitt flygplansköp.

Ett jetplan kan bara köpas momsfritt om det används för affärsverksamhet, men kommissionen tror att Isle of Man inte kontrollerar det tillräckligt. Hundratals köpare har sluppit moms. På så vis har EU-länder gått miste om över 800 miljoner euro euro.

Kritik avfärdas

Malta granskas också av EU-kommissionen med anledning av landets regler för moms på lyxjakter. Momsen minskas på större fartyg om de kan sägas användas mest på internationellt vatten.

Isle of Mans regeringschef har avfärdat momsfusk. Malta säger att dess regler har godkänts av EU.

EU-länderna ska inom kort enas om en svart lista över skatteparadis. De är dock oeniga om vilka som ska stå på listan och vilka sanktioner som ska kunna tillämpas.

Paradisläckan består till stor del av dokument från juristbyrån Appleby, med kontor bland annat på Isle of Man, liksom Maltas bolagsregister. Den delades av Süddeutsche Zeitung till TT, SVT och fler än 90 andra medieföretag, samordnade av journalistnätverket ICIJ.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning