EU-fiasko öppnar för lindring i Nordirland

En polispatrull på plats i hamnen i Larne i Nordirland, där kontroller av gods från övriga Storbritannien tills vidare stoppats efter våldshot från extremister. Arkivfoto. Bild: Peter Morrison/TT-AP

EU-kommissionen trampade rejält i klaveret när man höll på att införa hårdare gränskontroller på Nordirland. Resultatet kan bli en längre övergångstid för vissa brexitregler.

Enligt BBC har den brittiska regeringen i ett brev till EU begärt att en stor mängd varor från övriga delar av Storbritannien ska undantas från kontroller vid ankomst till Nordirland fram till 2023.

"Vad som nu krävs är ett snabbt agerande från EU för att lösa utestående problem", skrev premiärminister Boris Johnson på Twitter i tisdags.

Kravet följer på en fiaskoartad kväll från EU-kommissionen i fredags då man inom ramen för ett beslut om ökad kontroll av vaccinexporten också införde nya krav på Nordirland. Även om beslutet snabbt drogs tillbaka och förklarades vara ett misstag har det fått skarp kritik från såväl Storbritannien som Irland och Nordirland – inte minst efter uppgifter om att våldshot uttalats mot kontrollanter i Nordirland.

Möte på gång

Situationen ska diskuteras i samtal mellan EU-kommissionen och Storbritannien, med deltagande även från den regionala ledningen i Nordirland.

"Protokollet om Nordirland är en hörnsten i utträdesavtalet och enda sättet att skydda Långfredagsavtalet (fredsavtalet i Nordirland från 1998) och bevara freden och stabiliteten på Irland. Det här alltid varit EU:s högsta prioritet och det jag kommer att bekräfta", lovar EU-kommissionären Maros Sefcovic via Twitter inför samtalen.

"Väldigt snabbt"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har som högsta ansvariga tagit på sig ansvaret för debaclet i fredags, men inte velat gå in på vem eller vad som låg bakom missödet. Händelsen har dock fått intern kritik mot hennes närmaste stab att komma ut i ljuset.

– Det här är inte rätt sätt att ta beslut på. Allting gick väldigt, väldigt snabbt, beklagar sig anonyma tjänstemän för nyhetssajten Euractiv.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning