EU diskuterar covidintyg i dag – hur länge ska de vara giltiga?

En kvinna i kollektivtrafiken i München får sitt covidintyg granskat av en kontrollör. Arkivfoto. Bild: Matthias Balk/TT-AP

Hur länge ska coronapassen vara giltiga och hur ska EU-länderna göra med resandet när smittspridningen ökar på nytt.Nya svar väntas från Bryssel under torsdagen.

På dubbla presskonferenser tidigt i eftermiddag ska justitiekommissionären Didier Reynders ge EU-kommissionens senaste rekommendationer.

Bland annat väntas förslag om att sätta en gemensam giltighetstid på nio månader för hur länge man kan resa med sitt covidintyg efter att ha vaccinerats fullt ut, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till uppgifter från Bloomberg News.

EU-kommissionen väntas dessutom inom kort komma med förslag om hur tilläggsdoserna ska kunna tas med i covidintygen, för att öppna upp för fortsatt resande för den som nyligen fått en tredje dos.

Under dagen väntas också besked om nya regler för inresandet till EU från länder utanför unionen, men också om hur resandet internt ska hållas igång framöver.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC och läkemedelsmyndigheten EMA varnade i onsdags för den höga smittspridningen och manade medlemsländerna att tilläggsvaccinera.

– Det är en väldigt brant uppgång i antalet fall. Det finns fortfarande alldeles för många i EU som inte har fått någon dos, eller bara en, sade ECDC-chefen Andrea Ammon på en digital pressträff.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning