Juncker: Rättvis deal för London

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker t.v. och Nigel Farage (UKIP).Bild: Lehtikuva/AFP/Patrick Hertzog

Gamla punkrockarna The Clash tycks ständigt aktuella – till och med i EU-sammanhang.Should I stay or should I go? är dagens melodi när EU-parlamentet diskuterar Storbritanniens vara eller icke vara i unionen.

Sedan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i går lade fram sitt förhandlingsbud inför väntande toppmöte i Bryssel den 18–19 februari är det nu dags för EU-parlamentarikerna i Strasbourg att tycka till.

– Jag har alltid sagt att jag vill att Storbritannien ska stanna som medlem i EU utifrån en rättvis uppgörelse. Och den uppgörelse som ligger på bordet är rättvis, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt inledningsanförande.

Putin vinner?

Efter Juncker talar i första hand de olika partigruppernas gruppledare.

– EPP vill ha en lösning. Vi vill ha kvar Storbritannien i EU. De förslag som presenterats av herr Tusk utgör en bra grund, säger tyske Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP, som är EU-optimist inför väntande folkomröstning.

– Jag är säker på att väljarna kommer att upptäcka att det är bättre att vara medborgare i Storbritannien och medborgare i EU på samma gång, säger Weber.

– Storbritannien utan EU är en dvärg ... Och EU utan Storbritannien räknas inte. Det är ingen motvikt mot Kina, USA, Ryssland. Det är Putin som vinner i det här spelet – han gillar ett splittrat Europa, säger i sin tur belgaren Guy Verhofstadt från liberala Alde.

Splittrade britter

Från de två brittiskdominerande partigrupperna hörs vitt skilda åsikter om Donald Tusks föreslagna lösning.

– Det här är en bra startpunkt, säger Syed Kamall – partikamrat med David Cameron i brittiska Tories och gruppledare för EU-skeptiskt konservativa ECR.

– Det är dags för det brittiska folket att få sin röst hörd – för första gången på fyrtio år. Var vänliga och respektera det! ber Kamall.

Nigel Farage från UK Independence Party (Ukip) tror i sin tur att det inte finns "en snöbolls chans i helvetet" att britterna kommer att säga ja till Tusks lösning.

– Och när vi har vunnit den här omröstningen hoppas jag att många andra länder kommer att göra samma sak, säger Farage, som i EU-parlamentet är gruppledare för uttalat EU-fientliga EFDD.

Omröstning i juni?

Under de närmaste veckorna väntar rejäla diskussioner om förhandlingsbudet. På fredag möts medlemsländernas ansvariga statssekreterare och EU-ambassadörer i Bryssel och samtidigt åker Cameron på snabbvisit till Danmark och Polen.

Om sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer kan enas den 18–19 februari kan britterna mycket väl få folkomrösta om fortsatt EU-medlemskap redan den 23 juni – i så fall samtidigt som Cameron och hans kollegor återigen samlas till ett toppmöte i Bryssel. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00