Juncker: Rättvis deal för London

Bild: Lehtikuva/AFP/Patrick Hertzog

Gamla punkrockarna The Clash tycks ständigt aktuella – till och med i EU-sammanhang.Should I stay or should I go? är dagens melodi när EU-parlamentet diskuterar Storbritanniens vara eller icke vara i unionen.

Sedan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i går lade fram sitt förhandlingsbud inför väntande toppmöte i Bryssel den 18–19 februari är det nu dags för EU-parlamentarikerna i Strasbourg att tycka till.

– Jag har alltid sagt att jag vill att Storbritannien ska stanna som medlem i EU utifrån en rättvis uppgörelse. Och den uppgörelse som ligger på bordet är rättvis, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt inledningsanförande.

Putin vinner?

Efter Juncker talar i första hand de olika partigruppernas gruppledare.

– EPP vill ha en lösning. Vi vill ha kvar Storbritannien i EU. De förslag som presenterats av herr Tusk utgör en bra grund, säger tyske Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP, som är EU-optimist inför väntande folkomröstning.

– Jag är säker på att väljarna kommer att upptäcka att det är bättre att vara medborgare i Storbritannien och medborgare i EU på samma gång, säger Weber.

– Storbritannien utan EU är en dvärg ... Och EU utan Storbritannien räknas inte. Det är ingen motvikt mot Kina, USA, Ryssland. Det är Putin som vinner i det här spelet – han gillar ett splittrat Europa, säger i sin tur belgaren Guy Verhofstadt från liberala Alde.

Splittrade britter

Från de två brittiskdominerande partigrupperna hörs vitt skilda åsikter om Donald Tusks föreslagna lösning.

– Det här är en bra startpunkt, säger Syed Kamall – partikamrat med David Cameron i brittiska Tories och gruppledare för EU-skeptiskt konservativa ECR.

– Det är dags för det brittiska folket att få sin röst hörd – för första gången på fyrtio år. Var vänliga och respektera det! ber Kamall.

Nigel Farage från UK Independence Party (Ukip) tror i sin tur att det inte finns "en snöbolls chans i helvetet" att britterna kommer att säga ja till Tusks lösning.

– Och när vi har vunnit den här omröstningen hoppas jag att många andra länder kommer att göra samma sak, säger Farage, som i EU-parlamentet är gruppledare för uttalat EU-fientliga EFDD.

Omröstning i juni?

Under de närmaste veckorna väntar rejäla diskussioner om förhandlingsbudet. På fredag möts medlemsländernas ansvariga statssekreterare och EU-ambassadörer i Bryssel och samtidigt åker Cameron på snabbvisit till Danmark och Polen.

Om sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer kan enas den 18–19 februari kan britterna mycket väl få folkomrösta om fortsatt EU-medlemskap redan den 23 juni – i så fall samtidigt som Cameron och hans kollegor återigen samlas till ett toppmöte i Bryssel. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03