EU bjuder 18-åringar på sommarresan

Bild: Mostphotos

18 år och ressugen i sommar? Då kan du ta chansen att få resan betald – om du blir en av de 15 000 i EU-kommissionens senaste projekt.Framöver hoppas kommissionen kunna lägga miljardbelopp på ungdomarnas resor.

Från början kallades det för "gratis interrail" för alla 18-åringar i EU, när tanken väcktes i EU-parlamentet häromåret.

När kostnaden för det gick upp för beslutsfattarna skars det dock friskt i projektet – som nu ändå landat i en satsning för 12 miljoner euro.

Pengarna ska räcka till minst 15 000 unga EU-medborgare i sommar. Beroende på vad som sedan blir över ges en andra chans till ytterligare resenärer i höst.

Fördelas enligt folkmängd

För att delta i Discover EU, som projektet döpts till, ska hugade resenärer i juni anmäla sig via EU-kommissionens ungdomsportal, där en särskild sida sätts upp inom några veckor. Alla EU-medborgare födda mellan den 2 juli 1999 och den 1 juli 2000 är välkomna.

De intresserade ska svara på några frågor och ange när de är villiga att åka och vart. Max fyra EU-länder får besökas i minst en och max 30 dagar. Resorna ska sedan ske mellan den 9 juli och slutet av september.

Men det gäller att ha tur. De 15 000 platserna är preliminärt fördelade mellan medlemsländerna enligt folkmängd.

Om ett land inte fyller sin kvot kommer den dock att flyttas över till andra, meddelas på en pressbriefing i Bryssel om projektet.

Vill satsa hundratals miljoner

Kommissionen fixar sedan biljetterna för de utvalda – i första hand med tåg, även om buss, färja och flyg också kan bli aktuellt. Mat och logi, försäkringar och reselitteratur får dock 18-åringarna själva – eller deras föräldrar – stå för.

Om systemet blir en framgång hoppas EU-kommissionen på mycket mer framöver. I det förslag till långtidsbudget som presenterades i onsdags avsätts mer än 660 miljoner euro för att stödja interrail-resande bland EU:s unga mellan 2021 och 2028.

Frågan är bara om tågåkarsatsningen överlever de nedskärningar i budgeten som flera medlemsländer redan krävt inför de förhandlingar som nu inleds.

fakta

Discover EU

EU-projektet Discover EU riktar sig till EU-medborgare födda mellan den 2 juli 1999 och den 1 juli 2000. Deltagarna får sin resa betald till valfritt antal destinationer i max fyra EU-länder. Mat och logi måste dock bekostas på egen hand.

Anmälan om vart och när man vill åka ska göras på en särskild webbplats mellan den 12 och 26 juni. De uttagna utlovas sedan besked inom en vecka. Resan ska göras mellan den 9 juli och slutet av september.

För de som vill åka tillsammans finns möjlighet att anmäla sig som en grupp på max fem personer.

Mer information kommer att finnas senare på webbplatsen europa.eu/youth/eU_sv

Källa: EU-kommissionen

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning