EU-bas kritisk till hantering av ubåtsaffär

USA: och Australiens behandling av Frankrike är inte acceptabel, säger EU-basen Ursula von der Leyen. Arkivbild. Bild: Yves Herman/TT-AP

EU:s ledning är kritisk till ubåtsuppgörelsens hantering mellan USA och Australien. Frankrikes president Emmanuel Macron ska be om en förklaring från USA:s president Joe Biden.

En diplomatisk kris har blossat upp sedan USA och Australien i torsdags meddelade att länderna ingått en uppgörelse om atomdrivna ubåtar.

Affären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som går miste om ett tidigare avtal med Australien värt motsvarande nära 35 miljarder euro.

Frankrike reagerade med ursinne och kallade hem sina ambassadörer från Canberra och Washington.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, är mycket kritisk till ländernas behandling av Frankrike i samband med uppgörelsen.

– Ett av våra medlemsländer har behandlats på ett sätt som inte är acceptabelt, säger hon till CNN på måndagen.

Michel saknar lojalitet

Även Europeiska rådets ordförande Charles Michel uttrycker skarp kritik.

Europarådets ordförande Charles Michel. Arkivbild. Bild: Daniel Cole/TT-AP

– Den grundläggande principen för allierade är öppenhet och förtroende. Och vad märker vi? En klar avsaknad av lojalitet och öppenhet, säger han till journalister i FN:s högkvarter i New York.

EU:s utrikesministrar väntas diskutera ubåtsaffären när de samlas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling, rapporterar Reuters.

Diskuterar uppgörelse

Utrikesministrarna dryftar också den större frågan om den säkerhetsuppgörelse som USA, Australien och Storbritannien slutit och som döpts till Aukus.

– Vi ska analysera betydelsen av Aukus-uppgörelsen, säger en talesperson för EU-kommissionen.

Frankrikes president Emmanuel Macron ska ha ett telefonmöte med sin amerikanske motsvarighet Joe Biden de kommande dagarna. Inför de två ledarnas samtal säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att landet behöver en förklaring och förtydliganden om ubåtsaffären från USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning