EU avvaktar om Nord Stream 2

Hurra, vad Sverige är bra! lyder budskapet från EU:s högste energibas som besöker Stockholm och Umeå i dagarna två.Men något slutbesked om synen på den omstridda gasledningen Nord Stream 2 har han inte med sig.

– Vi har fått brev från de svenska och danska ministrarna med frågor om olika juridiska aspekter och vi förbereder svaren och försöker uppdatera våra analyser med den senaste informationen, säger energiunionskommissionären Maros Sefcovic i sitt kontor på åttonde våningen i den skinande Berlaymont-skyskrapan i centrala Bryssel.

– Jag hoppas vi kommer att kunna svara inom någorlunda nära framtid, säger han – men betonar samtidigt hur komplex Nord Stream-frågan är och inte minst vikten av att ta in hur Tyskland ser på saken.

– Den första reglerande hållplatsen torde vara tyska Bundesnetzagentur (den tyska myndighet som har hand om tillstånd för såväl järnvägar som elledningar och datanätverk) och vi håller kontakten med dem om hur de kommer att sköta det här och hur de tänker kontrollera att allt sker i enlighet med EU:s regler, säger Sefcovic.

Oro i öst

Den 50-årige slovaken är vice kommissionsordförande och ansvarig för EU:s energiunion – det samarbete som syftar till att ge alla medlemsländer likvärdiga villkor på energisidan.

En stor del av hans arbete har kommit att handla om Ryssland och planerna på att utöka gasledningen Nord Stream genom Östersjön. Flera EU-länder, särskilt i Östeuropa, är uttalat negativa och oroliga för att Moskva ska få ännu fler hållhakar på Europa. Finland däremot ser projektet i första hand som en miljöfråga. De nya ledningarna planeras gå genom finskt territorialvetten, intill det existerade Nord Stream.

Även EU-kommissionen är rejält tveksam, dock främst med hänvisning till konkurrensskäl och målet att ha många olika leverantörer.

– Vi säger fortfarande klart ut att den inte är i linje med energiunionens mål vad gäller diversifiering, säger Sefcovic.

Ett ett viktigt steg på vägen då det gäller Nord Stream 2 kan komma att tas på fredag om Stockholms handelskammares skiljedomstol då lämnar sitt utslag i den infekterade konflikten mellan ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz.

– Det kommer att bli väldigt avgörande för alla andra energidiskussioner med Ryssland, antar Maros Sefcovic i Bryssel. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00