Ettåringar som får mjölk på natten vaknar oftare än andra

Bättre sömn. Ettåringar som lugnas ner med beröring vaknar mer sällan än de som får mjölk, visar studien. Bild: Mostphotos

Att födas för tidigt och att få mjölk på natten inverkar på ettåringars sömn, visar en undersökning vid Kuopio universitetssjukhus. Barn som får mjölk på natten vaknar oftare än till exempel barn som lugnas ner med beröring.

Den här uppfattningen har många redan haft, men nu bekräftas den också av forskningsdata.

– Det har inte funnits forskningsresultat om en så här stark korrelation mellan att få mjölk på natten och att barnen ofta vaknar på natten. Matningen blir alltså en vana, säger professor Kirsti Kumpulainen.

Barn som föds som prematurer behöver mer dagssömn som ettåringar än fullgångna barn. Prematurer hade också en mer oregelbunden sömnrytm.

Ungefär hälften av alla ettåringar vaknar minst tre nätter i veckan.

Klarar sig utan

Det är utmattande både för föräldrarna och barnet om det som ettåring fortfarande ständigt vaknar upp om nätterna.

I sådana fall gäller det att skapa en rutin för matningen och sömnen, som man följer så noga som möjligt. Exempelvis ska barnet väckas upp från sin tupplur vid den överenskomna tiden.

Psykoterapeuten Jaana Pajunen som jobbat med sömnproblem ända sedan 90-talet säger att bebisar fysiologiskt sett inte behöver mjölk under natten efter att de fyllt ett halvt år.

– En frisk halvåring som fötts fullgången klarar sig i 6–7 timmar under natten utan att äta.

Vid en ålder av 4–5 månader börjar barnet begripa att föräldrarna reagerar då det kallar.

– Då är det inte förnuftigt att ge mat varje gång som barnet vaknar upp. På lång sikt leder det till problem, säger Pajunen.

Rökningen stort problem

Undersökningen visar också att rökning ringaktas. Fyra procent av kvinnorna som deltog i undersökningen uppgav att de rökt under graviditeten. Men blodproven visade att dubbelt så många hade utsatts för nikotin. Forskaren Pasi Huuskonen vid Östra Finlands universitet tror att det också kan förklaras med passiv rökning eller användning av nikotinprodukter.

Hittills har ungefär 8 000 mammor och barn deltagit i kohortstudien som inleddes 2012.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning