Ett viktigt avancemang och en ännu viktigare investering för framtiden

Det finländska landslaget hade all orsak att fira under helgens VM-kvalmatcher i Vanda. Bild: Kalle Parkkinen / Newspix24 / Handbollförbundet

Handbollsherrarnas avancemang från VM-kvalet på hemmaplan är ett viktigt steg i bygget inför framtiden.

De finländska handbollsherrarna stod för en stark insats i helgen då laget avancerade från VM-kvalet på hemmaplan. Två segrar och en oavgjord match är ett bra saldo för det unga och rätt oerfarna laget.

Minst lika viktigt som att Finland tog sig vidare till gruppspelsfasen av VM-kvalet och då får fortsätta få tuffa matcher som utvecklar laget var att så många nya spelare fick vara med om att nå framgång i landslaget.

Bara en sådan sak att spela tre matcher i följd inför hemmapubliken utan att förlora är inte precis vardagsmat i finländsk landslagshandboll.

Men det var inte bara segrarna och det oavgjorda resultatet som var viktigt i sig.

Också sättet laget spelade i matcherna gav lärdom och självförtroende för framtiden.

Mot Estland stod laget för en mycket stark 60 minuters insats. Inställningen och attityden var förstklassig och någon egentlig svacka kom aldrig då laget inledde med seger 35–30 över gruppens på förhand sett tuffaste motståndare. De unga spelarna, med Viktor Grönmark och Miska Henriksson i spetsen, gav bra flankstöd åt de mer rutinerade Benjamin Helander, Max Granlund, Gusten Montonen och Mikael Mäkelä som visade sin kyla då matchen avgjordes.

Att Finland avgjorde den avslutande matchen mot Storbritannien i ett tidigt skede var välkommet av flera orsaker. Det visade att det unga laget kan punktera matcher mot sämre motstånd. Det handlar om att lära sig vinna – en sak som inte alltid varit så enkelt för finländska handbollslandslag.

Dessutom betydde det tidiga avgörandet att Ola Lindgren kunde lufta på manskapet och ge spelare som inte fått chansen tidigare under turneringen speltid.

Samtliga fyra landslagsdebutanter Grönmark, Vainionpää, Oliver Nordlund och Jonathan Ekman satte sina första mål i helgens matcher.

Bundesligaproffset Helander var som väntat Finlands bästa spelare i helgen. Han visade upp ett brett register på sina avslut från kanterna, han läste spelet väl och hans snabbhet vållade stora problem för motståndarna.

Helanders fysik och kunnande börjar vara på hög internationell nivå och som 23-åring tog han en ledande roll i laget då flera nyckelspelare saknades i kvalet.

Nico Rönnberg tackade nej till spel i VM-kvalet med hänvisning till personliga skäl. Rönnberg är givetvis en oerhört viktig spelare i laget och det är naturligtvis önskvärt att han kan vara med i EM-kvalet mot Georgien i januari och det fortsatte VM-kvalet som inleds i mars.

Men med facit på hand kanske det var en bra sak att Rönnberg inte fanns med i Vanda. Då Rönnberg och Teemu Tamminen, som tackat för sig i landslaget, saknades måste de övriga spelarna kliva fram och ta ansvar.

I matcherna mot Estland och Georgien fick nya spelare lära sig vad det betyder att spela avgörande roller på planen. Med Rönnberg på planen hade det varit naturligt och förståeligt att lagkamraternas blickar riktats mot BK:s storstjärna då matcherna stod och vägde. Nu fick Granlund, Helander, Fredrik Karlsson och Viktor Grönmark kliva fram och ta för sig.

Något som i framtiden kan visa sig vara guld värt för landslaget. Spelarna fick se att laget kan klara sig också utan Rönnberg och de kan känna en trygghet i att det finns flera nyckelspelare att räkna med i framtiden än det fanns inför det här kvalet.

På tal om Grönmark. Det är sällan man ser en spelare kliva in i landslaget med sådan beslutsamhet, med sådan självklarhet och sådan inställning som den 2003-födda HIFK-linjespelaren. Grönmark såg ut som om han inte gjort annat än spelat landslagshandboll då han styrde och ställde i mittförsvaret och fångade bollar och satte dem i mål i anfallet.

Att se honom och Santeri Vainionpää (också född 2003) bilda ett resligt och starkt par i mittförsvaret var mäktigt. De unga killarna visade ingen som helst försiktighet utan tog för sig rejält.

Med tanke på att Vainionpää fått sju minuter speltid i handbollsligan i år och sammanlagt har 27 minuter är det på snudd till ofattbart vilken nivå Cocksspelaren presterade i helgens kvalmatcher.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning