Ett värdigt farväl

Avslut. Kent med trummisen Markus Mustonen, sångaren Joakim Berg, sologitarristen Sami Sirviö och basisten Martin Sköld besökte även Vasa och Helsingfors under höstens avskedsturné. Bild: Per Sinding-Larsen /SVT

Kent har kallats Sveriges största rockband genom tiderna, och när de nu under hösten avslutat sin 26 år långa karriär med en uppmärksammad avskedsturné, bjuder SVT i mellandagarna på en tvådelad dokumentär om bandet.

Vi är inte längre där (Sista åren med Kent) finns på SVT Play.

Bakom dokumentären står musikjournalisten Per Sinding-Larsen som följt Kent under deras sista år. Han gjorde även dokumentären Så nära får ingen gå – ett år med Kent år 2001, och material från denna finns även med i den nya dokumentären.

Första delen avhandlar bandets tidiga år fram till "den vita konserten" 2003 då en stor del av publiken på bandets önskan klädde sig helvitt under en konsert på Stockholms stadion. Grundstrukturen är en vandring längs minnenas aveny då bandmedlemmarna besöker platser som är knutna till deras karriär. Basisten Martin Sköld besöker platser i bandets hemstad Eskilstuna där allting fick sin början. Snart flyttade det unga bandet till Stockholm och tillsammans besöker medlemmarna det första huset de bodde i där samt gamla replokaler. Det var ett kaxigt ungt band som anlände till Stockholm, en attityd som inte bara var en försvarsmekanism mot deras fördomar mot stockholmare – det här var faktiskt killar som själva tyckte de var jäkligt bra och som säger sig inte ha varit ett dugg förvånande när karriären började ta fart.

Andra delen utspelar sig mera i nutid, och följer bandets sista år med turné och inspelning av den sista skivan i New York. De fattade beslut om att sluta redan två och ett halvt år innan de gjorde det, men höll det hemligt fram till i mars i år även för sina närmaste. När de sedan offentliggjorde beslutet gjorde de det i form av en dramatiskt effektfull video, och dokumentären visar fansens reaktioner när de ser videon för första gången. Andra delen avslöjar också att gitarristen Harri Mänty inte lämnade bandet frivilligt 2006, utan snarare fick sparken på grund av sitt festande. Den innehåller också material från den allra sista konserten i Stockholm den 17 december – dokumentären klipptes in i det sista och blev klar strax före sändning.

En tvådelad dokumentär på totalt 140 minuter innebär att det är grundligt gjort. Tempot är makligt men med många intressanta byggstenar. Bildberättandet, särskilt från konserterna med alla gråtande fans, lyckas fånga bandets storhet och samma suggestiva stämning som finns i Kents musik.

Förutom bandmedlemmarna intervjuas även andra artister, som Johan Renck, Silvana Imam, Lars Winnerbäck och Nina Persson. Dessutom möter vi fans, och den prisbelönade journalisten Negra Efendić berättar om hur Kents texter uppmuntrade henne att lära sig svenska i tonåren när hon kom till Sverige som flykting från Bosnien.

Sångaren och låtskrivaren Joakim Berg öppnar upp riffen som byggde låtarna, men talar också om rockstjärnans position och den sköra trovärdigheten. Det går inte att som framgångsrik artist tro att man i längden kan fortsätta slå underifrån i sina texter, man måste vara medveten om sin maktposition. En delorsak till att bandet slutade var hans vantrivsel med kändisskapet. Han blev rasande när Aftonbladet publicerade bilder på när han förde sina barn till dagis.

Läs också konsertrecensionen av Kents sista spelning i Helsingfors: Ett värdigt farväl

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning