Ett steg närmare höjd ränta – ECB kör ner sina stödköp i höst

Bild: Lehtikuva/AFP/Daniel Roland

Europeiska centralbanken (ECB) beslutade vid sitt möte i Riga att börja avveckla sitt stödköpsprogram i höst. Räntan lämnas fortfarande oförändrad.

ECB:s styrelse fortsätter med sitt stödköpsprogram i samma takt som tidigare, det vill säga 30 miljarder euro per månad, fram till i slutet av september, meddelar centralbanken i ett pressmeddelande.

Beroende på den ekonomiska utvecklingen sänks sedan utbetalningstakten månatligen till 15 miljarder euro, för att sedan avvecklas vid årsskiftet.

Centralbanken lämnar styrräntan oförändrad på 0,0 procent och räknar med att hålla den kvar där tills nästa sommar.

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi sade under en presskonferens efter rådets sammanträde att de långsiktiga inflationsförväntningarna är väl förankrade och att inflationen året ut troligen kommer ligga kvar och flyta runt ECB:s målsättning på strax under 2 procent.

Han påpekade dock att omfattande stimulansåtgärder inom eurozonen fortfarande är nödvändiga och att centralbankens stödköpspaket kommer avvecklas först vid årsskiftet.

Bankchefen Draghi försäkrade att ECB är redo att vid behov använda sig av de penningpolitiska verktyg man har att tillgå men gick inte närmare in på när en nästa räntehöjning kan förväntas.

Efter dagens penningpolitiska besked stiger börserna runt om i Europa, och dollarn och det brittiska pundet stärks mot euron.

Läs mer: Slutet på krispolitiken – så påverkas din ekonomi

Läs mer: USA höjer styrräntan

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning