Ett steg närmare ett rökfritt land – på måndag träder den nya tobakslagen i kraft

Bild: Martti Kainulainen

Bilder på tobaksrökningens hälsorisker blir obligatoriska på tobaksprodukter. Dessutom försvinner alla smaksatta cigaretter, till exempel mentolcigaretter, från urvalet tills år 2020.

Lagen påverkar också rökningen på balkonger och i bilar samt importen av tobaksprodukter. Dessutom omfattar den nya lagstiftningen även e-cigaretter.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet strävar man med lagstiftningen efter besparingar inom hälsovården och ett fullständigt rökfritt land år 2030.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning