Ett steg närmare brexit

Bild: Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Fiasko på måndagen, succé på fredagen. Den - sannolikt - sista veckan av förhandlingarna om det första skedet av Storbritanniens utträde ur EU pendlade mellan ytterligheter.

Tidigt på fredagsmorgonen kunde premiärminister Theresa May kliva ombord på ett flygplan till Bryssel för att där tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bekräfta att man nu var överens om villkoren för hur skilsmässan mellan Storbritannien och EU ska gå till.

Det betyder att EU:s toppmöte nästa vecka kan ge klartecken för förhandlingarna om de framtida relationerna.

Storbritannien har fått backa en hel del från de positioner man hade när förhandlingarna inleddes.

Britterna måste ge med sig när det gäller EU:s ekonomiska anspråk. Summan som britterna nu ska betala är inte utskriven i det femton sidor långa avtalet, men under fredagen talade man om 40 till 45 miljarder euro, som fördelas på ett antal år.

Det verkar som om parterna har mötts på halva vägen, i början lät EU förstå att britterna borde betala upp till 100 miljarder, medan britterna ansåg att man inte skulle betala någonting alls.

Medborgarnas ställning har preciserats. I avtalet heter det entydigt att rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien och britter i EU blir oförändrade. Det här gäller också familjeåterföreningar, vilket regeringen i London tidigare sade nej till.

Storbritannien har också fått lov att gå med på att EU-domstolen ska ha en roll när tvister om medborgarnas rättigheter ska lösas.

Gränsfrågan som fällde överenskommelsen på måndagen har nu lösts så att Nordirland ska följa den inre marknadens regelverk också i det fall att det inte blir något handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

Det nationalistiska nordirländska partiet DUP, som satte sig på tvären mot måndagens avtal, godkänner nu en skrivning som innebär att överenskommelsen med EU inte betyder att det kan bli en gräns mellan Nordirland och Storbritannien.

Att hantera de här till synes oförenliga ståndpunkterna där Nordirland dels kan följa EU:s regelverk, dels lämnar unionen blir besvärligt när de politiska riktlinjerna i avtalet ska överföras till ett regelverk.

Nu går brexitförhandlingarna i alla fall över i följande fas. Vanligen tar det många år att mejsla fram ett omfattande handelsavtal. Men EU och Storbritannien har bara ett år på sig att lägga en ny grund för sina handelsrelationer.

En tysk tjänsteman som citerades anonymt i Financial Times slog fast EU-sidans utgångspunkt: Britterna beslöt ensidigt att lämna EU. Nu är det de 27 kvarvarande länderna som ska bestämma vilka överenskommelser de är beredda att göra med ett tredje land.

Det stämmer inte riktigt med den bild som brexitförespråkarna målade upp. Enligt den var det Storbritannien som skulle diktera villkoren. De avslutade skilsmässoförhandlingarna var den första lektionen på temat brexit och verkligheten.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning