Ett spel för gallerierna? Eller är Ronaldo faktiskt på väg?

Bild: Patricia de Melo Moreira

Efter 394 matcher och fullständigt osannolika 406 mål, tre Champions League-titlar, två spanska ligatitlar och tre guldbollar kan den gemensamma sagan mellan Cristiano Ronaldo och världens bästa klubb genom tiderna, Real Madrid, vara över.

32-åringens beslut om att lämna Los Blancos denna sommar läckte ut via en av hans ytterst få förtrodda journalister under fredagen. Och spekulationerna kring portugisens framtid är i full gång.

Orsaken lär vara det åtal för skattebedrägeri som väckts mot Ronaldo. Spanska myndigheter misstänker att Ronaldo via vissa arrangemang undgått att betala cirka 15 miljoner euro i skatter. Ronaldo har själv bedyrat sin oskuld och med tanke på att han vid ett tidigare tillfälle självmant betalat sex miljoner euro i tilläggsskatter kan det ju ligga något i påståendet. Eller så har girigheten än en gång gått före förnuftet. Inte första gången en multimiljonär till idrottsstjärna skattefuskar med hjälp av skickliga rådgivare. Bland andra Lionel Messi har ju tidigare fällts för skattbedrägeri.

En annan orsak kan vara att Ronaldo känner att han behöver en ny utmaning, en sista stor sådan innan det är dags att så småningom varva ner om några år. Och det är skäl att minnas att Ronaldo, sitt makalösa facit till trots, inte alltid dragit jämnt med Reals krävande fans som ibland ljudligt aviserat sitt missnöje med en, enligt dem, stundtals håglös superstjärna. Ronaldo har inte varit sen att ge tillbaka via olika kanaler och irritationen mellan parterna har hela tiden legat där och puttrat under den glansiga yta som omger Santiago Bernabeu.

Sist men inte minst kan "superagenten" Pedro Mendes ha ett finger med i spelet. Den forne discjockeyn är numera en av fotbollsvärldens mäktigaste personer och det är väl inte otänkbart att hans gode vän gett honom grönt ljus för att söka en ny klubb. En övergång som, om den blir av, skulle betinga 150-200 miljoner euro och generera Mendes minst en femtedel av den pengahögen.

Ronaldo har visserligen en utköpsklausul på cirka en miljard euro men det är bara siffror. Vill portugisen faktiskt lämna Los Blancos finns det inte mycket klubben kan göra. Och för 200 miljoner kan du köpa rätt mycket kvalitet.

En affär skulle oundvikligen betyda att Real Madrid tvingas bege sig ut på transfermarknaden med vidöppen plånbok. Ersättare? Går naturligtvis inte att ersätta Ronaldo rakt av men namn som Robert Lewandowski och Kylian Mbappe nämns. Inte alldeles otänkbart att klubben köper båda två. Lewandowski för att omedelbart gå in och producera, Mbappe för framtiden samtidigt som ynglingen får lämpligt med speltid och tid att bekanta sig med karusellen som vardagen i och kring Real Madrid innebär.

Vart Ronaldo går? Om han nu faktiskt lämnar finns det väl reellt sätt tre, möjligen fyra klubbar som kan bli aktuella. De båda Manchesterlagen, PSG och Bayern München. De tre första för att de har pengarna, den sistnämnda för att Ronaldo älskar tränaren Carlo Ancelotti. Och Bayern har givetvis också pengarna och kan ju exempelvis bjuda ut Robert Lewandowski och kanske David Alaba i utbyte.

PSG vill ta sista steget upp mot eliten och Ronaldo skulle öka trovärdigheten. Frågan är ändå om han finner Ligue 1 tillräckligt stimulerande?

Manchester City har pengarna men något säger mig ändå att hans forna klubb Manchester United ligger bättre till. Inte minst för att han av supportrarna skulle ses som en återvändande Messias på Old Trafford. Problemet kan bli den allt annat än okomplicerade relationen till tränaren José Mourinho som basade för Real i några års tid. Nattfrosten mellan de två superegona var stundtals kompakt och hade det inte varit för Mendes, agent för dem båda, diplomatiska talanger hade stjärnornas krig brutit ut på träningscentret Valdebebas.

Ändå skäl att komma ihåg att Ronaldo hotat med att lämna klubben också vid tidigare tillfällen. Madeiras store son är som bäst på landslagsuppdrag i Ryssland och ville kanske dra sitt strå till stacken för att göra slut på nyhetstorkan. Och som alla vet är Ronaldo inte den som säger nej till lite extra publicitet. Så det kan vara skäl att avvakta några veckor. Är allt annat än övertygad om att han faktiskt lämnar.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning