Behöver musiken politiseras? Dirigenten Atso Almila slår ett slag för #medborgarfred

Dirigenten Atso Almila tror på musikens välgörande effekt, också när samhället håller på delas itu. Bild: Benjamin Suomela

Medborgarfred, som kontrast till tudelningen under inbördeskriget och polariseringen och hatretoriken i dagens samhälle, är temat på Sibelius-Akademins sjunde vinterfestival som inleds på fredag. Men behöver faktiskt musiken politiseras? Festivalens konstnärliga ledare, twittrande professorn och dirigenten Atso Almila förklarar.

När Sibafest kör i gång för sjunde gången sker det med temat medborgarfred (kansalaisrauha) och med en hashtagg framför, som för att markera förankringen i modern tid.

Blicken är ändå stadigt riktad på inbördeskriget för hundra år sedan. Kriget uppmärksammas bland annat med en ny produktion av Stravinskys Historien om en soldat och med konserter som lyfter fram både Toivo Kuula, som dog 1918, och Leevi Madetoja, som förlorade sin bror i kriget.

En hel konsert viks åt den repertoar som spelades av militärmusikkårerna som lades ner 1918. En annan konsert lyfter uttryckligen fram sånger som sjöngs av både de vita och röda.

Varför behöver inbördeskriget behandlas under en festival som Sibafest, Atso Almila?

– De svåra tiderna har alltid varit svåra också för konstnärerna och det finns så mycket som musiken på den tiden har kommenterat. Om vi tänker på de riktigt djärva konstnärerna har de alltid haft mycket att säga om sin samtid, även om de också har varit utsatta. Trots att vi avhandlar kriget tror jag man med musik också kan tillföra lite värme. Tänk på ett stycke som Samuel Barbers Adagio, som vi förvisso inte spelar men som har använts i flera Vietnamfilmer. Det handlar inte om vem som hade rätt eller fel, det väsentliga är den allmänt sorgliga stämningen. Men vi behöver också glädje. Musiken verkar på ett djupt emotionellt plan och hjälper oss att bättre känna varandra, också våra motståndare. Det är lättare när vi befinner oss i samma rum och kan mötas ansikte mot ansikte.

Men kan man skönja ett behov bland musikskapare att på något sätt konkretisera konsten i dag, att försöka klä abstrakta fenomen i mera handgriplig form genom att göra politiska och samhälleliga kopplingar? Varför inte bara framföra musik för musikens skull?

– Man kan konkret binda samman musik med text till exempel i en opera, men den inbyggda paradoxen om man försöker vara aktuell och ställningstagande är att det tar så länge att skriva en opera att aktualiteten oftast hinner gå förlorad. Därför använder vi i stället gammal musik för våra ändamål.

Och vad händer när musiken binds till aktuella fenomen?

– Jag tror intrycket blir större om man först hör hela Toivo Kuulas pianoproduktion under en konsert och sedan bygger på med en paneldiskussion om hans pacifism. Med tanke på hur hatretoriken florerar i dag har jag undrat om man inte egentligen borde göra komiska dikter och sånger också av hatskriverierna, lite på samma sätt som Kalevauva gjort med olika inlägg på diskussionsforum. Det intressanta om man tänker på de politiska sångernas historia är att de kommunistiska sångerna ursprungligen användes som hatmusik på 60- och 70-talet, även om de sedermera efter att de blivit inspelade funnit lyssnare i båda lägren.

Varför borde en vanlig besökare uppsöka konserterna?

– Om man är det minsta intresserad av vad som sker i marginalen och om man intresserar sig för det som inte är bekant sedan tidigare har man en orsak. Vi visar på mångfalden Sibelius-Akademins verksamhet och spelar inte bara de kändaste kompositörerna. På scenen står flera nya ansikten i och med att det är mest studenter som uppträder. Och familjedagen på lördag är helt och hållet barnvänlig (om man bortser från Historien om en soldat). Lördagskvällens öppningskonsert lär bli festlig när studerande från folkmusikavdelningen uppträder med invandrare.

Sibafest pågår 26.1–3.2. Hela programmet på www.sibafest.fi.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03