Ett skräp i taget mot en renare värld – på lördag ordnas global städdag

I morgon arrangeras den globala städdagen World Cleanup Day. Men det är bara ett steg mot en renare värld, säger Simo Koskinen som är projektledare i Finland.

– Viktigast är att vi blir mer medvetna om nedskräpning och att vi får i gång en diskussion om hur vi kunde skräpa ner mindre.

Undertecknad är några minuter sen till vår träff, men det bekommer inte Simo Koskinen, projektledare för World Cleanup Day i Finland. Man kan ju alltid plocka upp lite skräp medan man väntar.

– Typiska saker, för det mesta engångsplastförpackningar, säger Koskinen och visar sina plastpåsar.

Alla färgprickar som gömmer sig i naturen är ändå inte skräp, här ligger plötsligt en tia. Bild: Jesper von Hertzen

Han har två plastpåsar med sig – en för plastskräp och en för metall – samt ett plockredskap som han vant plockar upp olika slags skräp med.

En kapsyl. En energidrycksförpackning. Ett skoskydd. En del av ett kexpaket. En hamburgarförpackning. Engångskaffemuggar av papp. Kvitton, plåtburkar, cigarettpaket, broschyrer, hushållspapper. Listan kunde göras hur lång som helst.

Bakom en parkbänk finns ett fyrtiotal tobaksfimpar – när man börjar titta noggrannare märker man att det finns fimpar lite varstans.

– Tobaksfimparna är värst av alla. Det finns så otroligt mycket av dem och de är fulla av gift. Folk förstår inte att de inte förmultnar och att deras gift blir kvar och cirkulerar i systemet.

En höststorm av den mer aggressiva sorten pinar Helsingfors när vi promenerar långsamt framåt längs med Eirastranden. Det är inte bara den rasande vinden som gör att vi avancerar i sakta mak, främst beror det på att Koskinen med jämna mellanrum plockar upp skräp.

– Om det vore vindstilla skulle det finnas ännu mera skräp här. Vinden har fört mycket ut i havet. Det skulle vara intressant att se hur människor resonerade om staden inte skulle sopa bort något på ett par veckor – hur skulle staden se ut då?

På lördag ordnas städtalkon runtom i världen, Simo Koskinen kommer att städa vid Eirastranden i Helsingfors. Bild: Jesper von Hertzen

Simo Koskinen säger att han inte är någon fanatisk trädkramare som går omkring barfota och inte lämnar något avfall efter sig. Han har förvisso minskat på köttätandet och undviker att åka flyg och bil i onödan, men han sätter nog fortfarande skinka på brödet. Eller som han själv säger:

– Jag är bara en oroad invånare.

En oroad invånare som gör någonting. För det är på den punkten det ofta fallerar.

– En stor anledning till att jag började med det här projektet, är att människor tror att det är någon annan som ska fixa allting, att vi själva inte behöver göra något.

Koskinen tror inte på höga böter för den som skräpar ner, utan snarare på att få människor att förstå hur skadligt det är.

– Den sekunden man blir för absolut är man på fel spår, då kan man inte längre hjälpa folk. Det är små saker det handlar om, som är lätta att åtgärda: att använda mindre plast, att producera mindre skräp.

– Nyckeln till alla problem i världen är brist på information. Min passion är att hitta på positiva projekt vad skräpplockning beträffar, via vilka man kan visa gott exempel, säger Koskinen och understryker att det är resultatet snarare än själva skräpplockandet som han brinner för.

Simo Koskinen träffade av en slump Sonja Kailassaari (från tv-programmet Efter Nio) på stan och gissa vad de två började prata om – jo, nedskräpning. – Jag brukar också syssla med plogging när jag är ute och promenerar med hunden, säger hon. Bild: Jesper von Hertzen

Fakta

Internationell städdag

World Cleanup Day ordnas lördagen den 15 september och fungerar ungefär som restaurangdagen.

Man kan anmäla sitt städprojekt på webbplatsen www.worldcleanupday.fi eller delta genom att posta bilder och inlägg på sociala medier med hashtaggarna #maailmansiivouspäivä och #siivotaansuomiyhdessä.

Simo Koskinen finns på Instagram under profilen trash_hero_finland.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33