Ett OS som riskerar att blåsa bort

Plötsligt börjar alla mobiltelefoner i bussen pipa högljutt. Folk skruvar på sig lite halvt oroat.

Varningsmeddelandena piper titt som tätt i mobilerna här. Först var det en jordbävning cirka 100 kilometer söderut, sedan en eldsvåda - och i går stormvindar.

Ja, ni kanske har hört vid det här laget att det är ganska blåsigt i Pyeongchang. Under gårdagen nådde stormbyarna en ny nivå.

I Bokwang blåser det inte alls, för första gången under OS. Men i huvudorten Guangdong var det värsta orkanen.

I stället för fredens spel börjar det här se ut som vindarnas spel. IOK-chefen Thomas Bach får skriva om lite i sitt avslutningstal: "det blåsigaste OS någonsin".

Flera tävlingar har blivit mer eller mindre spolierade av stormvindarna. OS-schemat är så tight att det inte heller går att flytta framåt tävlingarna hur länge som helst i hopp om bättre väder – i synnerhet som det alltid ser ut att blåsa i Pyeongchang. Fortsätter det så här riskerar OS att blåsa bort helt och hållet.

De fyra första tävlingarna i skidskytte blev mycket svåra på grund av förhållandena. Av någon anledning beslöt OS-arrangörerna först i går att flytta damernas distanslopp, fast i sanningens namn var vindarna i Alpensiacentret inte ett dugg värre än tidigare under OS.

De nyckfulla stormbyarna kan vara farliga – och de är inte alls rättvisa. Kaisa Mäkäräinen hade inte alls turen på sin sida i damernas sprint och jaktstart. Enni Rukajärvi hade nerver av stål, men också lite tur i sitt bronsåk. Delvis hör varierande förhållanden förstås till i utomhusgrenar, men visst är det lite synd om dem som tränat i fyra år för ett OS bara för att få allting förstört av dåligt väder.

Marcus Lindqvist Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46