Ett OS som riskerar att blåsa bort

Plötsligt börjar alla mobiltelefoner i bussen pipa högljutt. Folk skruvar på sig lite halvt oroat.

Varningsmeddelandena piper titt som tätt i mobilerna här. Först var det en jordbävning cirka 100 kilometer söderut, sedan en eldsvåda - och i går stormvindar.

Ja, ni kanske har hört vid det här laget att det är ganska blåsigt i Pyeongchang. Under gårdagen nådde stormbyarna en ny nivå.

I Bokwang blåser det inte alls, för första gången under OS. Men i huvudorten Guangdong var det värsta orkanen.

I stället för fredens spel börjar det här se ut som vindarnas spel. IOK-chefen Thomas Bach får skriva om lite i sitt avslutningstal: "det blåsigaste OS någonsin".

Flera tävlingar har blivit mer eller mindre spolierade av stormvindarna. OS-schemat är så tight att det inte heller går att flytta framåt tävlingarna hur länge som helst i hopp om bättre väder – i synnerhet som det alltid ser ut att blåsa i Pyeongchang. Fortsätter det så här riskerar OS att blåsa bort helt och hållet.

De fyra första tävlingarna i skidskytte blev mycket svåra på grund av förhållandena. Av någon anledning beslöt OS-arrangörerna först i går att flytta damernas distanslopp, fast i sanningens namn var vindarna i Alpensiacentret inte ett dugg värre än tidigare under OS.

De nyckfulla stormbyarna kan vara farliga – och de är inte alls rättvisa. Kaisa Mäkäräinen hade inte alls turen på sin sida i damernas sprint och jaktstart. Enni Rukajärvi hade nerver av stål, men också lite tur i sitt bronsåk. Delvis hör varierande förhållanden förstås till i utomhusgrenar, men visst är det lite synd om dem som tränat i fyra år för ett OS bara för att få allting förstört av dåligt väder.

Marcus Lindqvist Reporter

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22