Ett omaka par med samma mål

Antti Ruuskanen och Oliver Helander är ute efter EM-finalbiljetter i eftermiddag. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Antti Ruuskanen: högljudd och pratglad. Oliver Helander: lugn och stilla. Finlands spjutduo är som dag och natt men i dag har de en sak gemensam. Bägge jagar finalplats i dag.

Då man stiger in i rummet med de finländska friidrottare vars tävlingsgrenar står på dagens program är det en gestalt och röst som stiger fram bland resten. Niofaldiga stortävlingsresenären och Europamästaren från 2014 Antti Ruuskanen snackar om det ena och om det andra med både tränare, reportrar och fotografer.

Ruuskanen är en färgklick som ofta ger genomtänkta och verbalt luriga svar då han får en fråga. En veteran som alltid har något att säga.

Bredvid Ruuskanen sitter en annorlunda spjutkastare. En 13 år yngre EM-debutant som hellre kastar spjut eller gör något annat än sitter på en presskonferens. Det är förstås IF Raseborgs Oliver Helander. Men framkallar Helander också leende på de närvarandes läppar – på ett annat sätt en Ruuskanen.

– I kvalet borde jag kasta över gränsen.

– Det har gått bra.

Han ler lite finurligt då han ger kortfattade svar på frågor om hans mål i spjutkvalet och om förberedelserna. Det här med mediedagar är inte Helanders favoritsyssla i världen.

– Inte vet jag. Inte har jag något emot det. Men inte kan jag säga att jag tycker om det alltför mycket, säger Helander leende då presskonferensen är slut.

Inga övertramp

Helander kastar i kvalgrupp B tillsammans med stora namn som tyska duon Johannes Vetter och Thomas Röhler samt formstarka esten Magnus Kirt. Den tredje supertysken Andreas Hoffmann kastar i grupp A med Ruuskanen. Helander ser jämnt presterande Kirt och Hoffmann som de största favoriterna, men annars bryr han sig inte så mycket om rivalerna. Sig själv räknar han inte med då man snackar favoriter trots den imponerande 88-metersbågen i SFI-mästerskapen och det övertrampade jättekastet i Paavo Nurmi Games.

– Jag har ingen större press på mig. Mitt minimimål är att ta mig till final. Det här är mitt första stora mästerskap så det lönar sig inte att sätta för höga målsättningar, säger Helander.

Det övertrampade kastet i Åbo landade uppskattningsvis någonstans omkring 88 meter. I Berlin ska inga misstag ske. Helander har på träningarna flyttat ansatsmärket bakåt och nu tycks allt vara under kontroll. I kvalet ska det lossna – gärna genast.

– Jag kastar för fullt genast och försöker komma över kvalgränsen (82,00) på första kastet.

Om finländarna tar sig över 82 meter eller är bland de tolv främsta på kvalets sammansatta resultatlista gäller det att ladda om snabbt: finalen är på morgondagens kvällsprogram.

– Ofta känns det i kroppen om man kastat dagen innan. Men jag tror inte det är ett problem, säger Helander.

Ruuskanen: "Måste kasta sommarens längsta kast"

Ruuskanens bästa kast i år har mätt 82,59 och han har endast tävlat tre gånger. Kalevaspelen stod han över på grund av en lindrig fotskada. 34-åringen har alltså inte tävlat på över en månad.

– Då man lyssnat på idrottare som tävlat i Kalevaspelen så kan det vara bra att jag inte tävlade där – de är så trötta, säger Ruuskanen med den bekanta glimten i ögat.

I kvalet vet Ruuskanen vad som krävs.

– Jag måste kasta sommarens bästa kast. Jag kastar med allt vad armen och kroppen har.

För nio år sedan var det Ruuskanen som var stortävlingsdebutant på Olympiastadion i Berlin. Då tog han sig till final med en centimeters skillnad – och tvingades vänta i en bunker i en halvtimme.

– Efter två kastomgångar skickade arrangörerna oss till bunkern för att vänta för en halvtimme. Sedan fortsatte kvalet. Det var en lång dag, säger Ruuskanen.

Spjutkval grupp A klockan 14, grupp B klockan 15.25.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning