Ett nytt vinår presenterar sig

Beaujolais är verkligen inget årgångssnobberi, skriver HBL:s vinexpert Georg Borgström. Bild: Mostphotos

I morgon har vinvärlden nått den tredje torsdagen i november – den dag som det nya vinet från södra Bourgogne, , serveras för en glad och entusiastisk publik utan snobbiga krumelurer. Här är det Bacchi charm som gäller!

Traditionen att dricka ett nyss färdigjäst vin är naturligtvis en självklarhet i vinproducerande områden. Att göra detta till en show, en begivenhet som fungerar världen över, är genialt.

Bakgrunden är enkel. Hösten hade kommit till Paris och sommaren var förbi, det var tid att återgå till vardagen. Men varför inte pigga upp det kommande mörkret med något muntert? Så föddes idén att hylla det nyfödda vinet på kaféerna. Denna idé spred sig senare över hela världen.

Varför just Beaujolais? Jo, för här gör man ett vin på druvan Gamay, som har just de egenskaper som charmar och förför en livstillvänd vinpublik. En ung Beaujolais är fylld med fruktiga, bäriga, saftiga nyanser av vänliga tanniner och angenäm syra.

Helheten är "ett vin för dagen", inte för långtidslagring och årgångssnobberi.

En intressant poäng är dock att en mig närstående verkligen vinkunnig person fick fjolårets (2015) Beaujolais Nouveau och efter noggrann analys konstaterade att det var helt njutbart och rentav hade utvecklats med fördel under ett år på flaska! Beaujolais Nouveau är en sak, Beaujolais med mognad är något annat, men båda versionerna har sin egen charm.

Årgång 2016

Det hela började komplicerat med frost ganska långt in på våren och en sommar med en hel del regn. Vinbönderna var verkligen bekymrade. Sensommaren, särskilt september, räddade skörden. Fina varma dagar gav mognad åt den känsliga druvan Gamay, där solens värme ger friska, saftiga, mycket aromatiska smaker med fin frukt och närvarande, men vänliga syror.

Än en gång en ung Beaujolais, som är till den finländska vinpublikens glädje.

Rödvin

421727 Georges Duboef Beaujolais Nouveau 2016. AC Beaujolais. Frankrike.

Blårött med frisk, bärig, pigg, saftig doft och lätt, bärig, druvig smak samt inbjudande nyanser och snälla tanniner.

Pris: 9,99

Betyg:

464687 Albert Bichot Beaujolais Villages Nouveau 2016. AC Beaujolais Villages. Frankrike.

Ungdomligt rött med generös, druvig tilldragande doft med inslag av nyskördade bär och banana split. Smaken är lätt, frisk och saftig med mjuk fruktighet och sympatiska tanniner.

Pris: 10,41

Betyg:

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning