Nytt lyxhotell öppnar i Nya studenthuset i Helsingfors

Det nya hotellet får 224 rum, ett rikt restaurangutbud samt stora fest- och konferenssalar. Bild: Primehotels

Det nya Grand Hansa Hotel slår upp sina dörrar på Brunnsgården i Helsingfors 2022.

Det blir också det första hotellet som tillhör den globala Hyatt-hotellkedjan i Finland. När Grand Hansa öppnas förenas två byggnader – Societetshuset och Nya studenthuset. Hotellet kommer att ha 224 rum och flera restauranger.

I Nya studenthuset, som byggdes 1910, har tidigare funnits ett hotell. Hotell Hansa verkade där mellan åren 1924 och 1968.

Byggnaden har också inrymt studentbostäder innan den gjordes om till mötes- och festlokaler för föreningar som verkar inom Helsingfors universitets studentkår.

– Lokalerna i husets A-trappa disponeras i fortsättningen av Helsingfors universitets studentkår. B- och C-trappan ska göras om till hotell och huvudingången blir vid Studentplatsen, säger Antti Kerppola som är vd för fastighetsbolaget Ylva, som har hand om studentkårens fastigheter.

Societetshusets hotell öppnade 1833 på Norra esplanaden. I början av 1900-talet flyttade verksamheten till Brunnsgatan. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Ylva köpte Societetshusets fastighet av Sponda hösten 2018 och har sedan dess fört förhandlingar om att hitta en intresserad hotellkedja. Det nya hotellet blir ett samarbete mellan Ylva, Hyatt och Primehotels Oy som skrivit under ett franchisingavtal med Hyatt.

– Det här är ett ambitiöst projekt och vi vill betjäna också de mest kräsna kunderna. Ett lyxhotell har ändå en bred kundkrets. Vi vill vara ett hotell för gäster som uppskattar ett bra läge, men som också vill ha kvalitet av boendet, säger Primehotels vd Tomi Peitsalo.

Societetshusets hotell drevs av Scandickedjan till slutet av 2018 då hyreskontraktet upphörde. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Han påpekar att prissättningen på hotellrum inte är statisk. Det är många saker som påverkar priset. Enligt Peitsalo växer hotellmarknaden i Helsingfors ständigt.

– Turismen ökar också under ekonomiska lågkonjunkturer. Helsingfors är en intressant stad för hotellföretag och det märks också nu. Det finns många hotellprojekt som är på gång. Jag tror att det finns en allt större efterfrågan på hotell i Helsingfors i framtiden. Men det blir intressant att se om både utbud och efterfrågan möts på samma gång, säger Peitsalo.

Primehotels vd Tomi Peitsalo, Ylvas vd Antti Kerppola och Hyatts vice-vd Felicity Black-Roberts ser fram emot att få inleda en ny era i Societetshusets anrika byggnad vid Brunnsgatan. Bild: Seppo Samuli/Lehtikuva

Enligt honom upplevs Helsingfors som en internationellt intressant stad som ännu är outforskad. Näringslivet i Finland är beroende av exporten och dessutom anses Helsingfors vara en av Europas ledande konferensstäder. Det ger grund för optimism hos hotellföretagen.

– Helsingfors blir en mångsidigare stad också när det gäller annat utbud än hotell. Men det är klart att vi är i startgroparna i Helsingfors. Också efter att alla nya och exceptionellt många hotellprojekt blir verklighet har vi färre hotellrum än i de andra nordiska huvudstäderna – också sett till antalet invånare. Det är ganska intressant att allt fler internationella hotelloperatörer har fått upp ögonen för hotellmarknaden i Helsingfors, säger Peitsalo.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning