Ett mästerverk av Froome

Storbritanniens och Team Skys Chris Froome är på väg mot sin första seger i Giro d'Italia. Bild: Luk Benies

Cima Coppi. Den högsta punkten i Giro d'Italia. Den här gången är det Colle delle Finestre. 2 178 meter över havet.

Hundratals åskådare bland snödrivorna. En ensam cyklist når toppen. De seniga benen snurrar med en symaskins effektivitet. Ingen annan inom synhåll.

Episkt. Ett episkt landskap och en episk prestation av Chris Froome. Den fyrfaldiga Tour de France-vinnarens kanske största bragd någonsin.

Långt bakom honom, flera kilometer nedanför längs med den delvis grusbelagda, slingrande vägen brottas Simon Yates förgäves med sin Scott Addict. Han bär fortfarande den rosa ledartröjan, maglia rosa, men det är uppenbart att hans dröm om att bära den ända in till Rom går i kras som en hägring i öknen.

Sans jour. En dag som någonting saknas. Ordparet beskriver en proffscyklists mardröm under ett tre veckor långt etapplopp. En dag då det bara inte går längre och tidsförlusten inte längre räknas i sekunder utan minuter – eller timmar.

Det händer oftast under den tredje veckan och ofta för en oerfaren etappcyklist som Yates. Efter tre etappsegrar och ett lyckat individuellt tempo där han framgångsrikt försvarade sin ledning såg ingenting ut att kunna stoppa Yates.

Fjolårsvinnaren Tom Dumoulin var inte långt bakom i sammandraget – men storfavoriten Chris Froome var hopplöst distanserad. Den fyrfaldiga Tour de France-vinnaren var fyra, över 3 minuter efter Yates – och Yates hade inte visat några svaghetstecken under över två veckors tävling.

Inte förrän den fjärde sista etappen med målgång i Prato Nevoso. Då tappade Yates oväntat hela 28 sekunder efter att Froome och Dumoulin ryckt ifrån under de sista två kilometerna.

Den tredje sista etappen blir slutet för Yates – och en fantastisk uppvisning av Froome. Jag har sällan sett någonting liknande.

Yates har redan tappat kontakten till tätklungan då Froome slår till på Finestres sluttningar – med 80 kilometer kvar till målav den 182 km långa etappen. Uppe på Finestres topp är Froomes ledning uppe i en dryg halv minut, men avståndet bara ökar under den påföljande utförsbacken och de två följande Alphöjderna.

Dumoulin och Thibaut Pinot, femma i sammandraget före etappen, med hjälp av Pinots stallkamrat Sebastien Reichenbach jagar desperat. Men Froome går på som ett snabbtåg – och Dumoulin och Pinot får ingen draghjälp av Richard Carapaz och Miguel Angel Lopez, som bara har ungdomstävlingen för ögonen.

Under stigningen till 2035 meter höga Sestriere drar Froome ifrån ytterligare. Med 32 kilometer kvar går Froome upp i virtuell ledning, före Tom Dumoulin.

Inför den sista stigningen till Bardonecchia på 1 908 meters höjd har Froomes fördel stabiliserat sig till dryga 3 minuter och den ledningen håller ändå till mål. För första gången under sin spektakulära karriär drar Froome på sig maglia rosa. Carapaz, Pinot, Lopez och Dumoulin korsar mållinjen tre minuter senare. Yates? Tv-regissören har glömt honom för länge sedan. Kanske en halv timme bakom.

Förstummande. Det enda liknande jag kommer ihåg är den sjuttonde etappen i Vuelta a Espana 2012, med målgång på Fuente Dé, då Alberto Contador snuvade Joaquim "Purito" Rodriguéz på den totala segern efter en distansräd. Ja, och så förstås Floyd Landis ökända seger på den sjuttonde etappen i Tour de France 2006 – strax innan han åkte fast för dopning.

Dopningssnacket kom i gång direkt. Ingen har glömt att Froome fortfarande inväntar ett beslut om han blir bestraffad för en alltför hög nivå av astmamedicinen salbutamol i höstas. Det är i och för sig tveksamt om gårdagens seger var den fysiskt mest krävande under Froomes karriär – eller bara den mest spektakulära. Yates bröt samman. Tempovärldsmästaren Tom Dumoulin är, med all respekt, inte en bergscyklist i samma klass som Alberto Contador eller Nairo Quintana. Det krävde kanske mer rent fysiskt att knäcka Quintana på Mont Ventoux 2013.

Hur som helst, gårdagen kommer att bli ihågkommen som ett stort kapitel i cykelsportens historia. Ett mästerverk. Senast efter den nittonde etappen i den 101:a upplagan av Giro d'Italia måste Froome betraktas som en av tidernas främsta etappcyklister.

– Jag kunde inte vänta till den sista stigningen, utan måste göra nånting vansinnigt, säger Froome till Rai.

Vansinnigt. Bra ordval.

Men vänta. Det är inte över ännu. Före morgondagens målgång i Rom väntar ytterligare en hisnande, 214 km lång bergsetapp i dag – med målgång på 2001 meter höga Cervinia. Hur påverkar dagens soloräd Froome i morgon? Efter förra lördagens etappseger på Monte Zoncolan kollapsade han och tappade tid följande dag. Det är 40 sekunder som skiljer Froome och Dumoulin – och Dumoulin är som en maskin. Han bryter inte ihop. Men han måste ta initiativ i dag. Kan bli en spännande upplösning på dramat.

cykel

BARDONECCHIA, Italien

Giro d'Italia

19:e etappen, Venaria Reale–Bardonecchia (181 km)

1) Chris Froome, Storbritannien, Sky, 5.12.26, 2) Richard Carapaz, Ecuador, +3.00, 3) Thibaut Pinot, Frankrike, FDJ, +3.07, 4) Miguel Angel Lopez, Colombia, Astana, +3.12, 5) Tom Dumoulin, Nederländerna, Sunweb, +3.23.

Sammanlagt

1) Froome 80.21.59, 2) Dumoulin +0.40, 3) Pinot +4.17, 4) Lopez +4.57, 5) Carapaz +5.44.

Marcus Lindqvist Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning