Ett livsöde vecklar ut sig

GOD BERÄTTARE. Månadens radiodokumentär är ett personporträtt på Linnéa Mynttinen som blev känd när hon anlitade en flykting som personlig assistent. Bild: Yle

Vem är Linnéa Mynttinen, pensionären som blev känd när hon tog en flykting som assistent? I Viktor Granös radiodokumentär berättar hon sin livshistoria.

Månadens dokumentär: Konsten att spränga berg sänds i Yle Vega sänds i dag söndag kl. 9.15, repris lördag kl. 18.03.

Åttioåriga Linnéa Mynttinen i Kyrkslätt blev känd för allmänheten när hon anlitade den irakiske flyktingen Ali Kamil Al-Sammarraie som sin assistent då hon tillfälligt satt i rullstol. Månadens radiodokumentär av Viktor Granö handlar om henne, men inte på det sätt som man kanske förväntar sig. Visst finns relationen med Ali med i några scener, men dokumentären är i första hand ett fylligt personporträtt på Linnéa. I dokumentären berättar hon sin livshistoria, en rätt svår, dramatisk och variationsrik sådan präglad av sjukdom och utstötthet. Dokumentären är ett exempel på hur viktigt det är, och hur långt man kommer, med en huvudperson som är en god berättare.

Här finns ett sår som kunnat, och kanske egentligen också borde, ha varit berättelsens huvudkonflikt – att Linnéas barn brutit med henne, eventuellt på grund av Ali. Men nu låter sig inte detta utforskas, eftersom Linnéas barn inte velat medverka. I stället blir hennes livshistoria ett svar på vem hon är, och hur hon blivit den hon är. Som barn drabbades hon som så många andra av tuberkulos, vilket gjorde att familjen som drev livsmedelsaffär tog avstånd från henne eftersom det hade varit förödande för verksamheten att förknippas med smittan. Som ung mor insjuknade hon åter vilket präglade anknytningen till de egna barnen.

Gift har hon varit tre gånger, försökt begå självmord tre gånger, och varit nära döden ett par gånger. Hon är troende och har bland annat jobbat som bergssprängare, något som i dokumentären får symbolisera hennes livssyn, sätt att hantera motgångar och göra fördomsfria livsval.

I dag är Ali inte längre hennes assistent, men deras relation fortsätter. Han är den enda anhöriga Linnéa har kvar.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning