Ett liv av flärd

Diva. Scott Thorson (Matt Damon) flyttar in hos underhållaren Liberace (Michael Douglas). Bild: Svensk Filmindustri, Ab / Yle

Steven Soderberghs drama om pianisten Liberace är välspelad och full av kitsch och flärd.

Mitt liv med Liberace, Yle Teema 21.00

Fem år innan Scott Thorson föddes sjöng The Chordettes om pianisten Liberaces yviga hår i Mr. Sandman. Senare skulle Thorson bli underhållarens älskare och allt-i-allo, och fick bland annat ta hand om det kända håret, som med åldern omvandlades till peruk.

Steven Soderberghs Mitt liv med Liberace (Behind the Candelabra, USA 2013) är baserad på Scott Thorsons memoar med samma namn. Boken utkom 1988, samma år som Liberace dog av aidsrelaterade orsaker. Filmen återberättar de sista 10 åren i Liberaces liv, men det är Thorson vi får följa.

I en bar med Tom of Finland-motiv på väggarna träffar den 18-åriga Thorson (Matt Damon) producenten Bob Black (Scott Bakula). Black introducerar honom för Liberace (Michael Douglas) som genast fattar tycker för den unga mannen. Efter några förtroliga samtal flyttar Thorson in med Lee, som pianisten kallas, för att bli hans assistent.

Thorson går dock snabbt från assistent till älskare och projekt. Den minst sagt udda tillvaron fylls av kitschiga kostymer, smycken med Krugerrand, adoptionsplaner, plastikoperationer, bantningspiller ("the California diet") och enormt många pudlar. Allt till tonerna av jovialisk pianomusik. Men det är inte bara en fest att leva med Mr. Showmanship, som ständigt letar efter nya, yngre kompanjoner samtidigt som han hemlighåller sin homosexualitet.

Douglas är helt ypperlig i rollen som Liberace. På samma gång karismatisk, obehaglig, överdriven och ensam. Han är manipulativ och krävande, det är svårt att ta ögonen från honom. Damon är definitivt för gammal för att spela tonåring men den vanligtvis så träiga skådespelaren lyckas ändå blåsa liv i Thorson. Han går övertygande från naiv lantis till frustrerad knarkare. Rob Lowe är också värd att nämna – han gör en inspirerande tolkning av plastikkirurgen Jack Startz som med glädje sticker kniven i folk och förser Thorson med piller.

Soderbergh är överlag i god form även om slutspurten inte känns helt klockren. Den sista halvtimmen blir något av en transportsträcka mot det oundvikliga slutet.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning