Ett litet land med stor potential

Allt fler upptäcker Slovenien, ett av Europas mest underskattade turistländer. På en begränsad yta ryms idel positiva överraskningar.

– Vi ska inte långt. Allt är så litet här, säger min guide Jani och ler.

Det stämmer rätt bra. Efter bara en timmes bilfärd från flygplatsen utanför huvudstaden Ljubljana är vi framme vid landets främsta turistmål Bledsjön. Därmed har vi rört oss från centrala delen av landet till dess nordvästra hörn.

Anblicken överträffar alla foton jag sett av sjön. Den turkosa vattenspegeln, den lilla ön med sin barockkyrka, de magnifika bergslandskapen runtom och borgen Bled på en lodrät klippa är svåra att fånga på bild samtidigt.

Till Bleds berömda kyrkoö kan man åka med en flatbottnad roddbåt kallad "pletna". Männen som ror dem tillhör släkter som haft yrket i flera generationer. En trappa med 99 steg leder upp till Mariakyrkan, populär för vigslar. Enligt traditionen måste brudgummen bära bruden upp för alla trappstegen.

Jani är inte oroad över att turismen ska ta över.

– Vi slovener föredrar Bohinj, en ännu vackrare sjö bakom bergen där, säger han och ler.

DRAMATISKT. Den medeltida Predjama-borgen gömmer sig vid ingången till en jättegrotta. Bild: Anders Pihl

Björn och hjort

Från sjön är det inte långt till Kranjska Gora, skidorten i det vackra Alperna nära gränsen till Italien och Österrike. En bit upp i bergen kommer Jasnasjön som en överraskning. Den har smaragdgrönt vatten, vita stränder och även en strandbar, alltsammans omringat av höga spetsiga bergstoppar som molnen nosar på.

Kring sjön råder liv och rörelse. Ständigt passerar cyklister och vandrare på väg mot högre höjder, så även vi, nämligen till Vršič-passet på 1 600 meter. Där möts vi av sagolika vyer över Triglavski, den stora nationalparken.

På andra sidan bergspasset följer dalar med forsar i klara turkosa toner. Dalarna mynnar ut i den plötsligt uppdykande vinregionen Goriska Brd, som både smakar och ser ut som Italien.

VINODLARE. Den karismatiske vinodlaren Ales Kristančič driver vingården Movia, som varit i släktens ägo sedan 1825. Bild: Anders Pihl

Området, som kallas Collio på italienska, utmärks av slott på bergstoppar och av sluttningar som liknar gröna veckade lakan. Vi övernattar på herrgården Gredič som har en alldeles utmärkt restaurang och besöker nästa förmiddag vinproducenten Movia. Denna vingård drivs av den passionerade Ales Kristančič. Han beskriver sina vinplantor som "egna personligheter" och menar att vin är koncentrerat liv.

– Vin är ju inte alls en dryck för kroppen utan för själen. Smaka nu!

Lipizzanerhäst

Visst är Slovenien litet. Just därför ligger höjdpunkterna på rad. På väg ned mot Adriatiska havet gör vi en visit hos stuteriet Lipica, varifrån de världsberömda vita lipizzanerhästarna härstammar.

Mot kvällen är vi framme vid havet. Sloveniens Riviera är inte lång, men liksom landet självt innehållsrik. Vi sover över i Portorož, landets enda riktiga badort med hotell, nattklubbar, restauranger och kasinon vid en havsvik som man delar med Kroatien.

SOLNEDGÅNG. Kuststaden Piran är känd för sina två hamnfyrar, en röd och en grön. Bild: Anders Pihl

Grannstaden Piran alldeles intill känns mer originell. Läget på en smal udde ger staden ett speciellt utseende. Med anor från medeltiden myllrar Piran av intressant arkitektur, främst från den venetianska tiden.

Nästa dag besöker vi de historiska saltfälten utanför Piran. Här producerar man än i dag och alltsedan 800-talet salt för hand helt utan maskiner. Samtidigt är fälten en fågelskådningsplats av rang. Över 300 fågelarter noteras årligen.

UNDERJORDEN. Märkliga formationer väntar efter en två kilometer lång tågresa i den berömda grottan Postonja. Bild: Anders Pihl

Vi vänder inåt landet och kör till den omtalade Postonja-grottan. Efter en hisnande tågfärd på två kilometer genom bergrummen väntar de mäktigaste grottsalarna.

Resan avslutas i Ljubljana, den kanske mest behagliga av Europas huvudstäder. Då den lilla stadskärnan till största delen är avstängd för biltrafik, kan jag med ett ovanligt lugn gå runt och beundra stadens många äldre byggnader och vila emellanåt i tystnaden på något av de talrika kaféerna.

Fakta

Slovenien

Allmänt: Slovenien är en republik med en rik historia som tidigare ingick i förbundsrepubliken Jugoslavien. Landet gick med i EU 2004 och har två miljoner invånare. Tiden är finsk tid minus en timme.

Visum: Behövs ej.

Språk: Slovenska. Engelska talas av de flesta.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Slovenien är billigt, i synnerhet mat och alkohol. Många italienare åker över gränsen till Slovenien för att äta och shoppa.

Resa dit: Finnair flyger direkt till Ljubljana. Tur och retur kostar kring 400 euro.

Ta sig runt: Hyrbil ger störst frihet, men både lokalbuss och arrangerade bussturer finns. Landet är också populärt för cyklister. Däremot är tågnätet opraktiskt och dåligt utbyggt.

Säsong: Vädret brukar vara varmt och vackert från maj till en bit in i oktober.

Info: www.slovenia.info/en

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03