Ett litet ekonomiskt stöd – men ett stort mentalt

Antti Ruuskanen ska ge (från vänster) Arttu Korkeasalo, Sara Francis, Topias Laine, Urho Kujanpää, Helena Leveelahti och Julia Valtanen viktig färdkost på vägen till proffslivet. Bild: Anssi Mäkinen/SPT

Sex unga, lovande friidrottare får stipendiepengar i ett nytt samarbete mellan friidrottsförbundet och Peugeot. Antti Ruuskanen är gudfader för projektet. Han lärde sig en del läxor den hårda vägen och vill att unga ska undvika samma fällor.

Harri Aalto – friidrottsförbundets blivande vd – skiner som solen då han berättar att sex lovande friidrottare nu får bättre förutsättningar för att bli fullblodsproffs.

– Det här är fantastiskt. Det behövs mycket pengar för att bli proffs och det här är en superb början.

Nästan 200 löften ansökte om att få en plats i det nya friidrottsteamet, sex valdes ut: sprintern Sara Francis, diskuskastaren och kulstötaren Helena Leveelahti, spjutkastarna Julia Valtanen och Topias Laine, kulstötaren Arttu Korkeasalo samt stavhopparen Urho Kujanpää. De är mellan 16 och 20 år gamla och finländska mästare i sina åldersklasser.

Idrottarna får 3 000 euro i stipendiepengar för säsongen 2018 och viktigt mentalt stöd av OS-silvermedaljören i spjut, Antti Ruuskanen. Kontrakten är ettåriga, men tanken är att projektet ska bli långvarigt.

– Jag har haft en lång karriär med många toppar och dalar. Det känns bra att få dela ut tips, så länge de unga orkar lyssna, säger Ruuskanen.

Farligt att spara på muskelvård

Det är sällan som sponsorpengarna letar sig fram till unga idrottares fickor, vilket leder till att vissa väljer att spara in på delområden i träningen. Sådana beslut kan hämma utvecklingen. Antti Ruuskanen skulle ha gjort en del saker annorlunda om han hade kunnat vrida tillbaka klockan.

– Jag hade satsat mera på muskelvård och massage. Jag gjorde vissa rörelser först efter att jag skadat mig, fastän jag borde ha gjort dem i förebyggande syfte. Som tur är lärde jag mig snabbt och korrigerade felen, säger Ruuskanen.

Stipendiesumman kan täcka majoriteten av en ung idrottares årsbudget. Helena Leveelahti säger att hon inte har stenkoll på utgifterna, men att de nya pengarna gör att hon lättare kan betala för resor och till exempel fysioterapi.

Topias Laines pappa Yki – tidigare landslagsman i spjut – gör en grov uppskattning och säger att Topias satsning kostar runt 5 000 euro per år.

– Stipendiet är väldigt fint och kommer till användning. Vi kommer att satsa på muskelvård och köpa ett bättre spjut.

Fokus på utbildning och positiv energi

Ruuskanen har redan snackat med sina nya adepter och lyft fram vikten av utbildning.

– Om man är 17–20 år gammal ska idrottandet gå hand i hand med utbildningen. Man kan skada sig och råka ut för olyckor och då är det bra att ha en utbildning att falla tillbaka på.

Vilka andra tips gav Ruuskanen idrottarna? Bland annat sade Ruuskanen att det gäller att skynda långsamt. Topplöften behöver tid för att utvecklas – för Ruuskanen tog det ungefär åtta för att gå från en lovande junior till en stabil senior.

– Jag var reserv i många tävlingar och har skadat mig många gånger, men jag har hållit huvudet uppe och nått framgång.

Den alltid kolugne Ruuskanen sade också att man ska dra nytta av positiv energi och undvika att stressa för mycket. De unga idrottarna var idel öra.

– Jag lyssnade väldigt noga och fick flera bra tips, säger Sara Francis.

– Anttis tips verkade väldigt kloka, särskilt det om att tömma huvudet under tävlingsprestationen kändes viktigt. Jag kommer definitivt att ringa upp Antti om det börjar gå motigt för mig, säger Leveelahti.

Sara Francis, löpare, född 2000. Personbästa: 11,83 på 100 meter och 24,44 på 200 meter. Klubb: Kiuruveden Urheilijat.

Helena Leveelahti, diskuskastare och kulstötare, född 1999. Personbästa: 54,57 i diskus, 14,17 i kula. Klubb: Virtain Urheilijat

Julia Valtanen, spjutkastare, född 2001. Personbästa: 58,11 (500 gram), 53,41 (600 gram). Klubb: Rauman Urheilijat

Topias Laine, spjutkastare, född 2001. Personbästa: 74,74 (700 gram), 63,60 (800 gram). Klubb: Helsingin Kisa-Veikot

Arttu Korkeasalo, kulstötare, född 2000. Personbästa: 19,66 (6 kilo), 17,68 (herrkula). Klubb: Lielahden Kipinä.

Urho Kujanpää, stavhoppare, född 1997. Personbästa: 555 inne, 545 ute. Klubb: Tampereen Pyrintö.

Född: 21.2.1984

Förening: Pielaveden Sampo

Personbästa: 88,98 meter (i Björneborg 2015)

Meriter: OS-silver 2012, EM-guld 2014 och EM-brons 2016

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning