Ett långvarigt fenomen

Sauli Niinistös väljarstöd dalade under valrörelsens sista veckor, men han gjorde ett bättre val än någon tidigare.

Finlands president har aldrig tidigare blivit vald redan i den första valomgången. Det är fråga om rena rama utklassningen då Sauli Niinistö får fem gånger fler röster än den kandidat som får nästmest röster.

Världen och till och med Finlands närområde har blivit osäkrare och trygghetskänslan har minskat. I en sådan situation resonerar säkert många att det känns tryggt att låta en president som skött sig bra och har goda kontakter till många av världens ledare fortsätta vid makten.

Sauli Niinistö har inte blivit omåttligt populär först som president, han har varit det en längre tid och har bland annat ett överlägset finländskt rekord i att samla personliga röster i ett riksdagsval. Han skulle eventuellt ha vunnit presidentvalet redan 2000 om han då hade ställt upp. Den pensionerade HS-journalisten Unto Hämäläinen avslöjade i en blogg kort före valet att Helsingin Sanomat lät göra en opinionsmätning hösten 1999. Niinistö var då klar etta och hade ett betydligt högre stöd än exempelvis Tarja Halonen som i Niinistös frånvaro sedan vann valet några månader senare.

Vi kan tala om ett Niinistöfenomen som har hållit i sig redan i 20 år och bara fortsätter.

De grönas Pekka Haavisto blev tvåa i presidentvalet, men Haavistofenomenet från 2012 upprepades inte den här gången. Han nådde inte över det stöd som De gröna har haft i opinionsmätningarna de senaste månaderna.

Varken Haavisto eller någon annan lyckades under valrörelsen rubba Niinistö mer än någon enstaka gång och då gällde det främst den nya aktiveringsmodellen för arbetslösa, som i sig inte ens är en fråga för presidenten. Ingen kandidat blev någonsin ett seriöst alternativ för majoriteten av väljarna.

Då ännu inte alla röster var räknade hade samtliga partiers kandidater gjort ett sämre resultat än i det föregående presidentvalet.

Matti Vanhanen var i den märkliga situationen att han bland kandidaterna var den enda som representerade ett regeringsparti. Han angreps i alla fall inte nämnvärt och Centern som ledande regeringsparti var inte orsaken till att Vanhanen fick så få röster.

För Matti Vanhanens och Centerns del har valet också innehållet en bitter kamp med Paavo Väyrynen. Allting tyder på att Väyrynen avgår med segern och det blev ett uruselt val för Centern. Partiordförande Juha Sipilä meddelade tidigare att han väger in resultatet i presidentvalet i sitt kommande beslut om han ska kandidera för en ny ordförandeperiod i Centern vid sommarens partikongress. På söndagen ändrade han sig, men hur det slutligt blir avgör förstås Centerns partifolk.

Säkerhetspolitik har diskuterats flitigt men ändå relativt ytligt och presidentvalet blev inte ett Natoval. Natoanhängarna i Finland är i minoritet och tydligen upplevs frågan inte så viktig i ett presidentval. Eller hur ska annars de låga siffrorna för Nils Torvalds, sällskapets enda Natoförespråkare, tolkas. Att han kandiderade för SFP kan knappast ha varit ett hinder för Natoivrare att rösta på honom eftersom partitroheten var så låg i det här valet.

Niinistö visade vägen då han bestämde sig för att låta sig backas upp av en valmansförening i stället för sitt gamla parti, Samlingspartiet. Det är säkert en orsak till att alla övriga partier, som hade en egen kandidat, höll sig närmast i bakgrunden under hela valrörelsen och även partiledarna höll ovanligt låg profil. Det kan ge en mindre negativ effekt för alla partier som nu gjorde ett väldigt svagt val.

Det hoppas åtminstone Centern, men också SDP. Paavo Lipponens valresultat för sex år sedan ansågs vara en katastrof för SDP, men resultatet för Tuula Haatainen blev ännu sämre.

Sannfinländaren Laura Huhtasaari gjorde inget kanonval, men att hon besegrade stora partiers kandidater svider åtminstone för dem.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning