Ett lag färre i damserien då BK-46 lämnar – "Vi måste försöka få spelarna att satsa på handbollen"

Arkvibild. BK-46 damlag lämnar FM-serien. Bild: Arkivbild

Listan på lag som dragit sig ur FM-serierna under senaste åren växer sig oroväckande lång. Det senaste ödesbeskedet kommer från Karis.

Förra veckan meddelade Atlas från Vanda att klubbens herrlag inte har förutsättningar för att spela i FM-ligan nästa säsong. I går kom Karislaget BK-46:s damer med samma besked. För bägge lag låg orsaken i att man inte får ihop tillräckligt med spelare.

– Truppen var tunn från början och i och med att några nyckelspelare under den senaste veckan meddelat att de inte kommer att spela, på grund av skador och studier utomlands, är det en omöjlig ekvation att få ihop ett lag, säger Henrik Lindroos, som ingått i den grupp som jobbat med lagbygget i BK-46.

– Då dessutom Ingrid Lindbom fick en allvarlig knäskada under ett landslagsläger blev läget ohållbart.

Tonen var densamma hos Atlas.

– För tillfället är spelarsituationen i Atlas för svag för att spela en hel säsong. Länge såg det ut som att vi får en bra trupp med motiverade spelare, men under de senaste veckorna har läget förändrats och det är inte längre realistiskt att gå in i en lång säsong, löd Vandalagets pressmeddelande.

Långsiktiga planer

Ur damernas FM-serie har också Sparta, Åbo IFK och Atlas dragit sig under de senaste åren. Antalet lag för FM-serien hålls dock vid sex lag i och med att Atlas damlag återkommer till högsta serienivån. I herrligan återstår nu åtta lag. Enligt Ken Sirenius, träningschef på Handbollsförbundet, gäller det för klubbarna och förbundet att sträva efter att få spelarna engagerade i grenen på långsikt.

– I Finland har vi en spelarpool som inte är stor. Det gäller att försöka ta så bra hand om den poolen som möjligt. Det är viktigt att få upp en sådan verksamhet som får spelarna att känna att de vill lägga sin tid på sporten – att de också får ut någonting. Det är klubbarna som bygger upp den verksamheten.

Hur mycket kan förbundet påverka?

– Det är mycket svårt för mig att säga vad vi ska göra för att förbättra läget. Jag jobbar på ungdomssidan med spelarutbildningen och där försöker vi förbinda spelarna till handbollen och ge dem mera av grenen. Samtidigt som de får en studieplan försöker vi också måla upp en plan för karriären.

Sirenius ser det som ytterst tråkiga nyheter att två lag dragit sig ur FM-serierna i sommar. Dessutom finns det ingen säkerhet över att inga fler lag skulle lämna.

– Också det är svårt att säga, men inte är det omöjligt. Det är flera verksamheter som går på en ganska så tunn trupp.

Enligt Sirenius är det bästa sättet för en gren att spridas och få vind i seglen att nå framgång och spela i något större mästerskap. Med nya namnstarka tränare för både herr- och damlandslaget är landslagsverksamheten på väg i rätt riktning, men han poängterar att strukturerna måste vara i skick.

– Om till exempel herrlandslaget når EM och vi får i gång en boom inom grenen måste vi också ha kapacitet för att ta emot nya spelare. Det måste finnas ett system som också rekryterar aktivt och tar hand om de nya spelarna. Där finns flera olika aspekter som måste tas i beaktande för att grenen ska kunna växa.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning