Ett kryphål i radiolagen

Flemming (Andreas Jessen) och Gitte (Stephania Potalivo) får biljetter till Tommy Steele. Bild: Rolf Konow

Den danska satsningen Mercur är något av en lättviktare med pastellfärger och trallvänlig musik.

Mercur, Yle Teema 20.00. Serien sänds ons-fre.

På 50-talet fanns det bara två radiokanaler i Danmark. Bägge styrdes av Statsradiofonien, senare Danmarks Radio, och spelade enbart klassisk musik. Den danska storsatsningen Mercur (Danmark 2017) tar sig an den verklighetsbaserade berättelsen om ett gäng ungdomar som fick nog av monopolet och 1958 etablerade den kommersiella radiostationen Radio Mercur. De kringgick lagen genom att sända från ett skepp i Öresund.

Såtillvida är Mercur en slags dansk version av The Boat That Rocked (Storbritannien 2009), men i serieformat och med mindre buskishumor.

Serien följer juriststuderande Flemming (Andreas Jessen) som rattar in Radio Luxenburg mellan (och under) studiesessionerna. Han träffar överklasskillen Jan (Jon Lange) som har en skivbutik. Det gemensamma musikintresset får dem att börja förbanna radiomonopolet och så kläcks idén: en egen radiostation som spelar popmusik och finansieras av reklamintäkter, som i USA.

Juridikstudierna kommer till handa för att hitta kryphålet (att sända från internationellt farvatten) och så är förberedelserna i gång. Jans gudfar, reklammannen Preben (Peter Gantzler), involveras och så också dennes sekreterare, den ensamstående mamman Anne-Marie (Neel Rønholt). Sedan köps ett skepp och på den hissas Panamas flagga - allt för att inte bryta några lagar. Så var det bara det där med pengar.

Mercur är en serie som inledningsvis gör förvånansvärt lite väsen av sig. Allt är 50-talspastelligt och musiken trallvänlig. Här saknas det danska dramats tyngd och pondus. Det är mer som en ljummen bris en solig sommardag.

För den som är bekant med den redan nämnda The Boat That Rocked eller dylika berättelser om piratradions glansdagar har Mercur inte heller särskilt mycket nytt att komma med. Utmaningarna är desamma, hålen i lagen likaså, för att inte tala om de unga idealisterna versus de kostymklädda paragrafryttargubbarna.

Serien försöker ge sina karaktärer lite mera kött på benen och de personliga utmaningarna och interna konflikterna får gradvis mera utrymme. Men trots att det är en intressantare riktning för Mercur, lyckas den ändå inte få serien att lyfta helt.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03