"Ett historiskt stort bidrag" – nya arkitektur- och designmuseet stöds av bland andra Svenska kulturfonden

Det kommande nya arkitektur- och designmuseet är tänkt att placeras vid Södra kajen. Bild: Pressbild

Tre privata aktörer har lovat bidra med sammanlagt 24 miljoner euro till det nya arkitektur- och designmuseet, innan det definitiva beslutet om museet har fattats.

Jane och Aatos Erkkos stiftelse, Svenska kulturfonden och Suomen kulttuurirahasto har lovat bidra med privata pengar till det kommande arkitektur- och designmuseet. Bidraget från Jane och Aatos Erkkos stiftelse är 20 miljoner euro vilket är rekord för finska förhållanden

– Ingen privat aktör i Finland har någonsin bidragit med en lika stor summa till ett statligt och kommunalt projekt, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

– Å andra sidan vet vi att Jane Erkko drömde om att det nya arkitektur- och designmuseet skulle förverkligas.

Svenska kulturfonden och Suomen kulttuurirahasto bidrar till museet med två miljoner euro var. Det här innebär att målsättningen på ett privat kapital på 30 miljoner är uppnådd till åttio procent.

Sedan förut är det klart att Helsingfors stad och staten vardera satsar sextio miljoner euro på museet.

– Den privata finansieringen är helt avgörande för att arkitektur- och designmuseet ska kunna förverkligas, säger Vapaavuori.

– Dessutom är den viktig för den garanterar museet ett visst mått av självständighet.

Museet ska enligt planerna byggas vid Södra kajen. Det definitiva beslutet fattas 2023. Museets nyutnämnda projektchef, Kaarina Gould, inleder sitt arbete 1.5.2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning