Ett halvår till räcker inte

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson hör till dem som ifrågasätter valfriheten i den form regeringen tänkt införa den. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Regeringen kommer med dubbla budskap om valfriheten. Inför interpellationsdebatten i riksdagen i tisdags var regeringen tvungen att ge besked om hur man reagerar på den dräpande kritiken av lagförslaget.

Sällan har ett lagförslag som gått på utlåtanderunda varit så halvfärdigt eller fått så massiv kritik, till och med från ministerierna. Vårdexperter, kommuner och annan förvaltning förutspår nästan med en mun kaos om valfriheten förverkligas enligt den modell regeringen tidigare skissade upp.

När riksdagen på tisdagen diskuterade den interpellation om valfriheten, som hela oppositionen stödde, måste regeringen ha ett svar på både den politiska och den övriga kritiken.

Regeringens lösning är att de landskap som inte har hunnit förbereda sig tillräckligt kan införa valfriheten ett halvt år efter att lagen träder i kraft, alltså sommaren 2019. Med särskilda skäl kan starten skjutas upp ytterligare. De landskap som har varit tidigt ute kan få pilotpengar och starta redan sommaren 2018.

Det här är ändå inte alls samma sak som att införa valfriheten stegvis vilket vårdexperterna har efterlyst. Då talas om en period på flera år och en process där man kan ändra systemet då man märker vad som inte fungerar.

Det vore viktigt med en tillräckligt lång övergångsperiod bland annat för att initialskedet enligt Social- och hälsovårdsministeriets eget uttalande är avgörande för hur marknaden formas.

Omsorgsminister Juha Rehula bedyrade i riksdagen att regeringen har beaktat kritiken. Man ändrar på ersättningsprinciperna för dem som producerar vården så att det ska bli svårare att plocka russinen ur kakan. Exakt hur modellen ser ut klarnar först när riksdagen får lagförslaget i maj.

Frågan om barn- och mödrarådgivningen också ska omfattas av valfriheten – vilket skulle riskera att slå sönder en av våra bästa innovationer – ska landskapen få avgöra. Det kan alltså bli olika lösningar i olika delar av landet. Statsminister Juha Sipilä sade utan att motivera sig att han ändå rekommenderar att landskapen tar hand om rådgivningarna. Det tyder på att regeringen har kompromissat.

Det är svårt att bedöma regeringens ändringar innan de finns svart på vitt. Än så länge är det ganska lätt att hålla med oppositionen om att de verkar vara kosmetiska.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning