Ett förlorat nyländskt mandat stör Henriksson

Anna-Maja Henriksson i sällskap av Fredrik Guseff. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

– Jag måste medge att det grämer mig mycket att vi tappade det fjärde mandatet, jag känner djupt medlidande med Mikaela Nylander som föll ut, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson dagen efter valet. Svenska folkpartiet tar nu plats med tre i stället för fyra kandidater från Nyland i riksdagen.

Några minuter efter att Svenska folkpartiets styrelse på måndagen har analyserat valresultatet säger partiordförande Anna-Maja Henriksson att valet på det hela taget gick bra, men att det finns orsak att tänka på nya strategier.

– Helsingfors gjorde ett jämngott resultat och jag hoppades att vi kunde ha nosat på ett andra mandat, men det blev inget sådant. När det gäller Helsingfors måste vi nog se om vårt hus och titta på organisationen. Här behövs ett ordentligt strategiarbete. Egentligen borde man se på Helsingfors stadsdelar som på olika kommuner och se till att komma närmare väljarna i de olika stadsdelarna, säger hon.

Det finns de som kallat ett plus tre mandat i Helsingfors och Nyland ett oroväckande resultat. Andra har kallat det uselt. Hur ser du på det?

– Det har till exempel skett stora förändringar i befolkningen i Nyland och det har betydelse för valresultatet. I till exempel Raseborg finns 600 svenskspråkiga väljare färre än 2015, säger Henriksson. Hon påpekar att valet gick sämre i Nyland i år än för fyra år sedan, men att bilden ser annorlunda ut om man vidgar perspektivet.

Under måndagens partistyrelsemöte granskades siffrorna över tid.

– Jämför man åren sedan 1999 ser man att det gått bättre nu, med undantag för 2015, som var ett exceptionellt bra år, säger Henriksson.

Trots ett förlorat nyländskt mandat är hon hoppfull.

– Vi har en fin bukett kandidater bland de nya och det är bra för framtiden, säger hon och räknar upp Otto Andersson i Lovisa, Henrik Wickström i Ingå, Elin Blomqvist-Valtonen i Borgå samt Sean Bergenheim och Janina Fry från Esbo.

"Vettig vårdreform behövs"

Som motvikt till besvikelsen i Helsingfors och Nyland gläder sig Henriksson över framgångarna i Egentliga Finland och Österbotten.

– I Österbotten gick det rekordbra med fyra mandat och i Egentliga Finland kan man tala om en succé. Före valet kraxade olyckskorparna om att vi inte har någon lyskraftig stjärna i Egentliga Finland, men där gjorde man en bra kampanj tillsammans och nådde ett otroligt bra resultat, säger hon.

Och hur kan den kommande regeringen se ut?

– Bollen går nu till Antti Rinne, men det känns som att det blir en socialdemokratisk bas i samarbete med Samlingspartiet. Jag vet inte hur beredda sannfinländarna är att samarbeta kring frågor där de har så olika syn än alla andra på centrala frågor. Vi behöver en socialskyddsreform, arbeta för sysselsättningen och driva vårdreformen i hamn. Jag ser jobbiga förhandlingar framför mig.

Henriksson ser också De gröna, eventuellt Vänsterförbundet, som sannolika regeringsparter.

Och SFP då?

– Visst är SFP intresserat av att diskutera regeringsmedverkan. Vi vill arbeta för en ansvarsfull ekonomi, en familjeledighetsreform, en vettig vårdreform och förstås för rätten till vård på modersmålet. Nu behövs en regering som kan samarbeta.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning