Ett fatalt misstag

Emmanuel Macron med Alexandre Benalla i februari. Bild: Lehtikuva-AFP/Ludovic Marin

Frankrikes president Emmanuel Macrons sätt att hantera fallet Alexandre Benalla rimmar illa med förväntningarna på en förändring i Elyséepalatset.

En lapsus kunde man kanske ha kallat det. Inrikesminister Gérard Collomb ansåg inte att det var hans sak att ta i fallet med Alexandre Benallas agerande under första maj med president Emmanuel Macron. Men Collombs försvar för sitt handlande bygger ändå på tunna argument. Collomb, som hördes av den franska nationalförsamlingen försvarade sig med att saken inte längre låg på inrikesministerns bord efter att presidentens kansli hade informerats.

Alexandre Benalla, en av Macrons närmaste män och presidentens säkerhetsvakt, ses på en video misshandla minst två personer på första maj. Saken förvärras ytterligare av att Benalla är klädd i polisuniform trots att polischefen försäkrar att ingen tillåtelse givits till Benalla att uppträda som polis.

Benalla avstängdes i två veckor från sin tjänst efter incidenten men återvände sedan till den närmaste kretsen kring Emmanuel Macron.

Det råder ingen som helst tvekan om att fallet Benalla är en skandal som kommer att lämna sina spår på Macrons presidentskap. Macron har inte uttalat sig offentligt om fallet men avskedade Benalla i fredags efter att videoklippet med Benalla spridits på nätet via tidningen Le Monde.

Enligt vissa källor har Macron ändå sagt att det är han själv som ytterst är ansvarig för hanteringen av Benalla.

Frågan om vad presidenten visste eller inte visste och när han i så fall informerades om Benallas agerande för ett par månader sedan är ändå tills vidare obesvarad. Oppositionen med Nationella Frontens Marine Le Pen i spetsen kräver att de pågående utredningarna – sammanlagt fyra kring fallet pågår – också ska ta ställning till detta.

De nära relationerna mellan Macron och Benalla väcker farhågor. Benalla hade bland annat försetts med ett pass till nationalförsamlingen som gjorde att han kunde röra sig utan begränsningar i parlamentet. Han hade också en nyckel till Macrons bostad.

I egenskap av säkerhetsvakt kan dessa åtgärder naturligtvis motiveras, men den andra sidan av slanten är att Benalla och Macron personligen verkade stå varandra nära. På detta tyder också Macrons uttalanden inför sina partikamrater om att han känner sig "förrådd" av Benalla.

Situationen är ytterst pinsam för Macron. När han tillträdde i maj 2017 lovade han städa upp bland administrationen och öka transparensen. Fallet Benalla pekar tyvärr i motsatt riktning.

Frågan som många ställer sig är förstås om fallet Benalla kan stjälpa Macron.

Hans popularitetssiffror har dalat och de kommer åtminstone inte att stiga.

Resten beror på vad som kommer fram i undersökningarna kring Benallas agerande.

Det är emellertid inte bara Macrons anhängare i Frankrike som bävar.

Inom EU ses axeln Paris-Berlin som den bärande styrkan i en turbulent tid. Handelsrelationerna mellan USA och EU är i kris, populistpartier i många EU-länder satsar på att tillsammans och målmedvetet öka sitt inflytande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har förlorat en del av sitt inflytande på grund av att hennes parti CDU och det bayerska systerpartiet CSU hamnat på kollisionskurs i invandrarfrågan.

Lägg till detta osäkerheten kring utgången av förhandlingarna med Storbritannien om britternas utträde ur unionen och orosmolnen blir ännu fler.

En försvagad Macron är inte vad EU behöver för att klara av de utmaningar som hopar sig.

Men samtidigt är det för vissa kretsar i Frankrike och Tyskland precis vad de vill ha.

Flera tidigare presidenter i Frankrike har skakats av skandaler och Macrons vallöfte var just att eliminera det som var ruttet i systemet.

Fallet Benalla tyder på att han inte har lyckats med den uppgiften.

Yrsa Grüne-Luoma

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning