Finland och Norden har sitt första fall av coronavirus – minst 15 minuter i samma rum räcker

THL bekräftade Finland och Nordens första fall av corona under onsdagskvällen. Mika Salminen intervjuas här av Iltalehti. Bild: Max Nyberg

En kvinnlig turist från Wuhan som befinner sig i Finland har insjuknat i det nya coronaviruset. Hon är nu i karantän på Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi.

Kvinnan, en 32-årig turist som bott på en inkvartering på skidorten Saariselkä, har varit i Finland sedan den 23 januari. I söndags började hon uppvisa typiska symtom för det nya coronaviruset: feber och symtom i andningsvägarna.

Men det var först i går som hon tog sig till hälsocentralen i Ivalo, som ligger 30 kilometer norr om Saariselkä. Kvinnan kom från Wuhan till Helsingfors-Vanda flygplats, för att därifrån flyga vidare till Ivalo. Hon inledde sin resa från Kina den 22 januari.

Läs också: Det senaste om coronaviruset – följ vår direktrapportering här

Under tisdagskvällen fördes hon till Lapplands centralsjukhus i Rovaniemi och sattes i karantän. Provsvaren skickades till Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Helsingfors i dag. Att det rör sig om Finlands och Nordens första bekräftade fall av det nya coronaviruset blev klart på onsdagskvällen vid 17-tiden.

Samma kväll kallade Institutet för hälsa och välfärd till en presskonferens.

Femton har exponerats

Markku Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt. Bild: Kaisa Siren/Lehtikuva

Cirka femton personer kan ha exponerats för smittan – något som i praktiken bland annat innebär att man varit minst femton minuter i samma rum. Sjukvårdsdistriktet i Lappland följer nu upp deras tillstånd.

– Det var väntat att sjukdomsfall i samband med turism skulle uppkomma även i Finland. Risken är fortfarande liten att sjukdomen sprids i Finland, så man behöver inte oroa sig, säger direktör Mika Salminen vid THL.

Meningen är nu att följa upp de femton personerna. Markku Broas, infektionsöverläkare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, uppger att man har en tydlig bild av läget och av hur många som exponerats. Han säger till MTV att också finländare finns bland de som exponerats.

– Vi utvärderar om de har symtom och om inte så ger vi direktiv för hur man fortsätter följa upp saken. Målet är att inte få ytterligare smittade personer.

Enligt finska Yle, som talat med Carita Savolainen-Kopra vid THL, handlar det i praktiken om ett detaljerat detektivarbete som bygger på en tidigare upplagd plan. Bland annat kollar man upp i detalj var personerna rört sig och när. Här ingår allt från transportmedel till övernattningar och vem de rört sig med och varit i kontakt med.

Lapplands sjukvårdsdistrikt och de lokala hälsovårdsmyndigheterna fortsätter att sköta situationen tillsammans med THL.

– Vi har förberett oss på eventuella fall i Finland. Hälsovården och laboratorierna har färdiga verksamhetsmodeller. Sjukhusen har beredskap att undersöka och behandla coronavirusinfektioner i isolerade förhållanden, säger Mika Salminen.

Kräver inte intensivvård

Matias Ahlsved, hygienskötare vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, som deltog i presstillfället via videokontakt, kan inte gå in på detaljer kring hur kvinnan mår.

– Hon kan sägas må bra. Det krävs ingen intensivvård, långt ifrån, säger Ahlsved.

Det är oklart hur länge hon kommer att isoleras.

Markku Broas påpekar att fallet i sig inte innebär att allmänheten behöver känna oro, inte heller om nya fall dyker upp.

– Det går lätt att skydda sig genom att tänka på handhygien. Man kan leva helt som förut, också om vi ser flera fall.

Den smittade patienten befinner sig i karantän på centralsjukhuset i Rovaniemi. Bild: Kaisa Siren/Lehtikuva

Han tillägger att Helsingfors-Vanda flygplats inte är någon riskzon med tanke på smittan eller på grund av att den smittade 32-åringen gjorde en mellanlandning där.

– Exponeringen måste pågå under tillräckligt lång tid, minst femton minuter med personen i samma utrymme.

Enligt Broas verkar viruset i det här läget inte vara särskilt smittsam.

– Våra preliminära uppgifter pekar på att det inte smittar särskilt lätt. Vi vet ännu inte om det smittar från en symtomfri människa.

Flera fall i Europa

I fredags slog samma vårdcentral i Ivalo larm om två potentiella fall av corona hos två kinesiska turister från Wuhan, men det visade sig senare under fredagskvällen att det var falskt alarm. Hundratals kinesiska turister befinner sig i Ivalo just nu.

Fallet i Finland är det nionde inom EU, tidigare har man bekräftat fyra fall i Tyskland och fyra i Frankrike. I Tyskland har fyra personer på ett företag i Bayern smittan, som de fick från en kinesisk kollega som besökte deras arbetsplats.

I går rapporterade Japan om sina första fall av spridning mellan människor utanför Kina. Också en person i Vietnam har smittats utanför Kina. Mellanöstern fick också sina första bekräftade fall i Förenade arabemiraten, där fyra personer i samma kinesiska familj har drabbats av sjukdomen, enligt Reuters.

Enligt THL är antalet smittade i Kina nu uppe i minst 6 000 personer medan dödssiffran är uppe i över 130. Minst 200 patienters tillstånd är kritiskt. I morgon torsdag kommer en särskild kommitté vid världshälsoorganisationen WHO att samlas. Kommittén har mandat att utlysa ett internationellt hälsonödläge, något organisationen hittills sagt att är för tidigt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning