Ett bra lösenord är inte ett ord

Ny guide. Finländarnas kunskaper i datasäkerhet varierar mycket. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Säkerhetskommittén som verkar i samband med Försvarsministeriet har gett ut en handbok som ska hjälpa finländarna att bli bättre på cybersäkerhet. Här är de viktigaste tipsen.

Det är inte människor, utan effektiva datorer som försöker knäcka dina lösenord. Datorerna känner igen de vanligaste lösenorden och de vanligaste tricken som man använder när man hittar på lösenord. Ett bra lösenord är långt, 15–20 tecken. Det bästa lösenordet är inte ett ord utan en mening eller en diktfras, som kan varieras till exempel så att man tar den första bokstaven av varje ord.

Om ditt lösenord är till exempel "s0mmar" kan en dator knäcka det på en tusendels sekund. Att knäcka "EttKvastskaftSkaVaraKvistfritt" tar flera år.

Skadeprogram som sprids genom e-post är ofta gömda i bilagor. Man bör inte öppna en bilaga förrän man vet att avsändaren är pålitlig.

Man kan undersöka pålitligheten till exempel genom att placera kursorn över avsändarinformationen utan att klicka på den. Under avsändarens namn öppnas då ett fönster som visar från vilken e-postadress meddelandet har skickats. Uppgifterna bör stämma överens med varandra.

På samma sätt kan man kontrollera en länk. När man placerar kursorn över länken öppnas ett fönster där man ser till vilken adress länken går.

Gå alltid in på nätbanken via din banks webbplats. Försök aldrig gå till nätbanken genom att klicka på en länk som kommit till exempel per e-post eller sms.

Kolla till vänster i adressfältet på nätbanken. Där borde finnas en liten bild av ett lås. Adressen ska börja med https:// inte http://. Låset och s:et betyder att kontakten är skyddad och att du är på rätt webbsida. Bluffsajter har i allmänhet inte detta s eller låssymbolen.

Bedragare kan fråga efter bankkoder eller kreditkortsuppgifter också per telefon och utge sig för att vara poliser eller banktjänstemän.

Kända och etablerade affärer är pålitliga också som nätbutiker. Webbplatsernas utseende däremot säger ingenting om hur pålitliga de är, eftersom också svindlarsajter kan ha påkostade webbplatser.

Innan man handlar i en nätbutik lönar det sig att googla webbhandelns namn och ordet "erfarenheter" eller "kokemuksia" på finska. Om det finns många negativa kommentarer bör man tänka sig för. Näthandeln bör också ha sina kontaktuppgifter och anvisningar för avbeställning på webbplatsen.

Skriv inte ut personuppgifter som till exempel din adress på sociala medier och lägg inte ut bilder där ditt barn, din bil eller ditt hem syns.

Satsa på säkerhet speciellt på Facebook. Du kan till exempel förbjuda riktad reklam och dölja din vänlista. 

Guiden finns på finska på Säkerhetskommitténs webbplats.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03