Ett äventyr för livet – och för renare havsvatten

Turn the tide on plastic vill inte bara segla så snabbt som möjligt runt jorden – teamet vill samtidigt uppmärksamma de enorma miljökonsekvenserna av plastavfall i havet.– Det handlar inte om att få några människor att göra mycket utan att få många att göra lite, säger Annalise Murphy.

Sju båtar lade för ett par veckor sedan ut från kajen i Alicante för att tävla i Volvo Ocean Race – den klassiska havskappseglingen runt jorden. Under de kommande åtta månaderna ska teamen avverka 45 000 sjömil på 11 etapper på vägen till målgången i Haag i juni.

Kampen om segern kommer att vara stenhård men det finns också en annan sida av Volvo Ocean Race. Arrangörerna och teamen lyfter den här gången synligt fram miljöfrågor och talar för hållbar utveckling, uppmanar folk att tänka på sin konsumtion och jobbar hårt för att skapa förutsättningar för en bättre framtid.

Turn the tide on plastic vill, som namnet avslöjar, få till en förändring i människors konsumtions- och levnadsvanor. Orsaken är enkel: Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i haven som en följd av människors konsumtion.

Det motsvarar en avfallsbil med plastavfall – varje minut.

Plastavfallet hotar marinlivet och hela ekosystem är i fara vilket i sin tur leder till att kuststaters ekonomier påverkas kraftigt.

Bilder av döda fåglar som har magarna full av plast, bilder av sköldpaddor med sönderklämda skal då de fastnat i förpackningar och bilder av djur som dött på grund av avfall i havet är en vanlig syn i nyhetsflödet.

– Som seglare ser vi mycket plast och annan skräp i havet hela tiden. Det är oerhört viktigt att få ut budskapet att plasten skadar vår miljö och att varje enskild individ kan hjälpa att åtgärda problemen, säger Annalise Murphy.

Artikeln fortsätter under bilden

I den filippinska skärgården är avfallsproblemen väldigt synliga. Bild: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Murphy, som till vardags tävlar i jolleklassen Laser Radial mot bland andra Tuula Tenkanen, gör sitt första Volvo Ocean Race. Hon tar en klunk ur sin keramiska vattenflaska och viftar med den i luften.

– Det här är ett enkelt sätt att göra något för miljön. Om alla slutar använda engångsförpackningar och tänker efter då de handlar i matbutikerna har vi redan tagit ett stort steg. Behöver jag verkligen engångspåsar då jag köper frukt? Behöver jag en platspåse då jag köper deodorant i apoteket? Det är de här småsakerna som är avgörande, säger hon.

– Det handlar inte om att några enskilda personer skulle göra enorma insatser. Det handlar om att få alla att göra lite. Då kan vi rädda havet.

Tävlingsorganisationen föregår med gott exempel. I Volvo Ocean Race-hamnarna finns det inga engångsflaskor till salu. Publiken uppmanas att ha med sig sina egna flaskor som de kan fylla vid vattenposter på tävlingsområdet. Teamens information finns bara i elektroniskt format och där mat serveras syns inga engångskärl till.

Båtarna samlar information

Turn the tide on plastic seglar under FN:s flagg (FN:s miljöprogram) och teamet är en del av FN:s kampanj Clean Seas: Turn the tide on plastic som jobbar för att få stopp på föroreningarna i havet. Tillsammans med Mirpuri Foundation, en icke-vinstbringande organisation som arbetar för en bättre värld för framtida generationer, kommer seglingsteamet att jobba för att sprida miljöbudskapet under sin färd runt jorden.

Men besättningen på Turn the tide on plastic kommer också att rent konkret bidra till målet. Ombord på båten finns mätinstrument som mäter salthalter, koldioxidhalter, alger och för första gången mikroplasthalter i havet kring båten.

Artikeln fortsätter under bilden

Det är inget lyxliv seglarna lever ombord på båtarna i Volvo Ocean Race Bild: Jen Edney/Volvo Ocean Race

Alla sju deltagande båtar har drivande bojar ombord som de kommer att placera i havet under de mest avlägsna etapperna. Bojarna är i kontakt med omvärlden via satellitsändare och sänder information om bland annat havsströmmar och havets sammansättning.

Dessutom sänder båtarna kontinuerligt, med tio sekunder intervaller, information om havstemperaturen, barometertryck, vindhastighet och -riktning till tävlingscentret i Alicante.

Allt är en del av det miljöprogram som samlar in data från annars otillgängliga områden. I samband med Volvo Ocean Race hålls sju toppmöten om havet och miljön (Ocean Summits) där miljöfrågorna lyfts fram. I samband med starten i Alicante uttryckte den spanska regeringen sitt stöd för Clean Seas-kampanjen och Gabriel Echávarri, borgmästare i Alicante, meddelade att det i framtiden inte kommer att finnas några plastflaskor vid evenemang där han deltar i egenskap av borgmästare. Han meddelade också att man startar en miljökampanj om plast i samtliga skolor i regionen.

Artikeln fortsätter under bilden

Den första etappen från Alicante till Lissabon är avklarad. Nu tar båtarna sikte på Kapstaden Bild: Jen Edney/Volvo Ocean Race

Smutsigt vatten i Rio

Ombord på Turn the tide on plastic är plastanvändningen nedskuren till ett absolut minimum.

– Vi försöker leva som vi lär men då vår diet ombord består av frystorkad mat kan vi inte undvika plast helt. Men vi tar vara på förpackningarna och sorterar dem då vi kommer i land, säger Annalise Murphy.

Efter att ha tävlar i OS i Rio de Janeiro har hon personlig erfarenhet av hur havet i värsta fall ser ut som följd av människors bristande avfallshantering.

– Förutom att plastavfall påverkar havet och miljön har det också påverkat mina tävlingsprestationer. I OS i Rio fastnade en plastpåse vid rodret på min båt och samma sak hände också för Tuula (Tenkanen). Vi förlorade båda placeringar i den starten, berättar Murphy.

Till slut fick irländaren ändå kliva upp på den nästhögsta prispallen för att ta emot OS-silvret.

Nu siktar Murphy vidare mot OS i Tokyo 2020 och ser Volvo Ocean Race som en bra förberedelse för kommande olympiska spel.

– Jag har hållit på med olympisk segling sedan 2008 och kände att det här är en enastående möjlighet för mig då jag fick chansen att försöka ta en plats i teamet, säger hon.

– Det kan vara rätt ensamt att segla jolle och all press är på dig själv då man är ensam i båten. Här är jag en del av ett team. Men det är klart att det är en stor sak att ta paus från OS-seglingen och från hela livet på det här sättet.

Murphy säger att hon är både ivrig, uppspelt och lite rädd inför det stora äventyret. Det är så hon beskriver tävlingen.

– Det här är något som säkert kommer att ändra mig som människa. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad att kunna förvandla min hobby till ett jobb. Att vara isolerad från omvärlden och få den här upplevelsen och det här äventyret är få förunnat, säger hon.

– Jag ska njuta av varje soluppgång, varje solnedgång och varje gång vi ser delfiner och valar. Det här är en resa för livet.

Fakta

Turn the tide on plastic

Teamet Turn the tide on plastic seglar under FN:s flagg och är en del av FN:s miljöprograms kampanj #CleanSeas som startade i februari. Målet med kampanjen är att engagera regeringar, individer, det civila samhället och den privata sektorn i arbetet mot plastavfall i havet.

Dee Caffari är den enda kvinnliga skepparen i den här upplagan av Volvo Ocean Race.

Teamet Turn the tide on plastic är det enda teamet som har en jämn könsfördelning ombord. Besättningen består av fem kvinnor och fem män. Besättningen består till stor del av unga seglare (under 30 år).

Besättningen: Dee Caffari (skeppare), Nico Lunven, Martin Strömberg, Liz Wardley, Annalise Murphy, Francesca Clapcich, Bianca Cook, Lucas Chapman, Bleddyn Mon, Bernardo Freitas.

Fakta

Volvo Ocean Race 2017–18

Ställningen efter den första etappen:

1. Vestas 11th Hour Racing 8 poäng.

2. Mapfre 6.

3. Donfeng Race Team 5.

4. Team AkzoNobel 4.

5. Team Sun Hung Kai/ Scallywag 3.

6. Team Brunel 2.

7. Turn the Tide on Plastic 1.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02