Ett av de största snussmugglingsfallen avslöjades – över 2 000 kilo snus har smugglats till huvudstadsregionen

Summan för obetalda skatter uppgår till nästan 850 000 euro. Bild: Tullen

Tullen misstänker att finländska män har smugglat över 2 200 kilo snus till Finland. Det motsvarar närmare 50 000 snusdosor.

De misstänkta männen är i trettioårsåldern från huvudstadsregionen, skriver Tullen i ett pressmeddelande. Männen misstänks ha köpt snuset i en snusaffär i norra Sverige för att sälja det vidare i Finland.

Enligt Tullens förundersökning har snus smugglats från Sverige till Finland vid över 30 olika tillfällen. Smugglingen har pågått sedan förra sommaren fram till början av det här året.

Sålts via sociala medier

Männen har använt både egna och hyrda bilar för smugglingen. De har också använt bilar som de lånat från bilaffärer för provkörning.

Det smugglade snuset har sedan distribuerats till återförsäljare och konsumenter främst i huvudstadsregionen. Snuset har bland annat sålts via sociala medier.

Tullen avslöjade de misstänkta männen och grep dem i samband med en av deras smugglingsresor i januari. Då beslagtog de cirka 150 kilo snus som de hittade i männens bil.

850 000 euro obetalda skatter

Männen har kringgått punktskatter värda nästan 850 000 euro. Tullen undersöker fallet som grovt skattebedrägeri och smuggling. Personer som beställt snus misstänks för grovt skattebedrägeri, skattebedrägeri och smuggling. Tullen har dessutom undersökt flera penningtvättsbrott som är kopplade till snushandeln.

Förundersökningen är snart klar och fallet går då vidare till åtalsprövning vid Lapplands åklagarämbete.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning