Ett år till, Mäkäräinen – eller fyra?

Den stora publiken undrar om Kaisa Mäkäräinen lägger skidorna i malpåsen efter den här säsongen. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kaisa Mäkäräinen har ingen orsak att lägga av ännu.

Då bara fyra deltävlingar kvarstår i världscupen ser det ut som att Slovakiens Anastasija Kuzmina tar hem kristallkulan – Kaisa Mäkäräinens fyra bommar i torsdagens sprint kan stå henne dyrt. Kuzmina har en klar fördel i morgondagens jaktstart och kniper 40-60 cuppoäng om hon inte misslyckas totalt.

Kuzmina har aldrig vunnit den totala världscupen, vilket kan framstå som en liten överraskning med tanke på att hon har tre OS-guld och tre OS-silver. Hon debuterade i världscupen redan under säsongen 2005-2006.

Men Mäkäräinen är den som alltid prioriterat världscupen. Sedan sin debut under säsongen 2004-2005 har hon vunnit 22 deltävlingar i världscupen och ställt sig på prispallen 75 gånger. Kuzmina: 13 segrar och 21 pallplaceringar.

Mäkäräinen har redan vunnit det mesta som går att vinna i skidskytte – utom en OS-medalj. VM-guld, sex VM-medaljer och två gånger etta i den totala världscupen. Men det saknas fortfarande inte incitament för henne.

Den här säsongen ger en seger i världscupen 13 000 euro i prispengar, en andra plats 10 000 euro och en tredje plats 7 000 euro. Alla femton bästa får minst 500 euro. Den totala prissumman har ökat med cirka 500 000 euro under 2010-talet, men i vilket fall som helst har Mäkäräinen tjänat en bra slant under sin karriär. Därtill kommer förstås sponsorer och framgångsbonusar.

Nittionio procent av alla idrottare i individuella grenar har det svårt med sin ekonomi. Mäkäräinen hör inte till dem.

Med 166 940 i beskattningsbara inkomster var hon den klart bäst avlönade skidsportaren 2016. Den siffran säger bara halva sanningen, för en idrottsutövare kan överföra upp till 100 000 euro per år till en fond. En del av intäkterna kan också överföras direkt till en träningsfond, som används för att bekosta utgifter som anknyter till träningen.

Den här säsongen har Mäkäräinen håvat in 76 500 i prispengar enbart för sina placeringar. Dessutom har hon fått 500 euro i bonus för varje gång hon startat i den gula västen som tilldelas ettan i den totala världscupen.

Det har spekulerats om att Mäkäräinen lägger av efter den här säsongen. Den här vintern har hon bara tagit en seger i världscupen – det sämsta saldot sedan hon tog sin första seger vintern 2010-2011. Hon lyckades inte ta en efterlängtad OS-medalj i Pyeongchang – och det är fyra år tills hon kan få en ny chans.

Men hon är fortfarande bara 35 och kan mycket väl fortsätta på en hög nivå i världscupen i några år till. Varför inte? Hon är fortfarande en av de snabbaste skidåkarna i damernas världscup. Enligt opinionsmätningarna är hon Finlands mest folkkära idrottsutövare, så sponsorerna skulle vara tokiga om de övergav henne.

Att vara toppidrottare förutsätter en viss självdisciplin. Träna ett par gånger varje dag. Ät hälsosamt. Sov regelbundet. För en av världens bästa skidsportare som Mäkäräinen är det självklart bara naturligt. Hon har ett mycket priviligierat liv. Det blir förstås en del resedygn, men världscupens idylliska, centraleuropeiska vinterorter slår de flesta kontorslandskapen. Ett vanligt liv erbjuder inte alls likadana upplevelser.

Mäkäräinens fästman Jarkko Siltakorpi är skidvallare och följer oftast med landslaget under resorna. De har inga barn ännu.

Tack vare Kaisa Mäkäräinen har skidskytte blivit en av de mest populära publiksporterna i Finland – och hon behövs fortfarande, för än så länge finns det ingen som kan ersätta henne. Och precis som för två år sedan håller hon oss på sträckbänken.

Jag har ett gott råd till henne.

Lägg inte av.

Fortsätt i ett par år till. Eller fyra.

Det är förstås förståeligt om hon vill bilda familj i något skede. Men inte ens ett mellanår behöver vara slutet på hennes karriär.

Inte ens i OS i Peking skulle hon vara för gammal, fast hennes chanser till en individuell medalj inte blir större med åren. Men fyra år är en lång tid.

Vem vet, Finland kan vara med i kampen om en medalj i damernas stafett eller mixedstafett i OS 2022. Då behövs Mäkäräinens erfarenhet mer än någonsin.

Holmenkollen, världscupen i skidskytte:

17.3 damer, stafett 4x6 km, herrar jaktstart 10 km

18.3 herrar, stafett 4x7,5 km, damer jaktstart 7,5 km

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03